Wijnhandel voor- of achteruit

De wijnverkoop in Nederland is nog steeds stijgend, maar in Groot Brittanië daalt ze. Reden voor de grote spelers in Engeland om eens bij elkaar te komen en de toekomst te bespreken. WijnOption.org en Harpers Wine Magazine organiseerden een bijeenkomst waarbij enkele sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun visie gaven op de ontwikkelingen in de wijnhandel.

Een algemeen beeld was dat wijn verkeerd wordt verkocht. Er is een te groot aanbod, waardoor consument vertwijfeld raken. De wijnen zijn in Engeland ook saai uitgestald in lange rijen, alsof het om tandpasta of wasmiddelen gaat. De informatie, aanbevelingen en indeling in de winkel zijn vaak onduidelijk. Het jargon is bijvoorbeeld onbegrijpelijk en de voordelen van een bepaalde wijn worden niet benadrukt. In plaats van een aanbeveling bij een bepaald gerecht worden slechts de kleur, het land van herkomst en de gebruikte druiven genoemd, terwijl dat voor veel consumenten de minder relevante informatie is.

Een ander belangrijke tekortkoming dat werd geconstateerd is het slecht inspelen van wijnverkopers op marktvraag. Zo neemt de vraag naar mousserende en parelwijn toe, maar wordt vooral slecht ingespeeld op de behoefte aan op gezondheidstrends appelerende wijnen. Dat laatste vooral omdat de wijnhandel niet weet hoe het die wens moet invullen. De producent zoekt het vooral in minder alcohol. Grote wijnketens zoeken het in combineren van wijn met andere producten, waarbij ook het mixen van wijn een nieuw idee is. Echte oplossingen waren er niet. De conclusie dat China een sterk groeiende markt is en ook in Rusland de consumptie stijgt zijn constateringen waar je de verkoop in het thuisland niet direct stimuleert.

Dat het wel goed is verder te kijken dan het eigen land concludeerde deltaWines, de op één na grootste wijnimporteur van Nederland al eerder. Door haar beleid te richten op binnen- en buitenland zag zij haar omzet aanzienlijk stijgen. De importeur werd vorige maand overgenomen door de Rabo Capital. De grootste importeur in Nederland, de Baarsma Wine Group,  werd vier jaar geleden al overgenomen door ABN Amro dochter AAC Capital. Wanneer in deze tijden van crisis banken gaan investeren in de wijnhandel dat kun je er van op aan dat het een goede en/of groeimarkt is.

Zie video over de bijeenkomst in Engeland met enkele sprekers

Overige video’s op de site van WineOption.Org

Zie ook de website van het Productschap Wijn en lees de brochure over wijn en  gezondheid (pdf, 850 Kb)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 december 2011 door in de categorie 2011, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code