Wijnhandel voor- of achteruit
De wijnverkoop in Nederland is nog steeds stijgend, maar in Groot Brittanië daalt ze. Reden voor de grote spelers in Engeland om eens bij elkaar te komen en de toekomst te bespreken. WijnOption.org en Harpers Wine Magazine organiseerden een bijeenkomst waarbij enkele sprekers vanuit verschillende invalshoeken hun visie gaven op de ontwikkelingen in de wijnhandel.
Wijnhandel, eerste indruk
Een algemeen beeld was dat wijn verkeerd wordt verkocht. Er is een te groot aanbod, waardoor consument vertwijfeld raken. De wijnen zijn in Engeland ook saai uitgestald in lange rijen, alsof het om tandpasta of wasmiddelen gaat. De informatie, aanbevelingen en indeling in de winkel zijn vaak onduidelijk. Ze gebruiken bijvoorbeeld onbegrijpelijk jargon en benadrukken de voordelen van een bepaalde wijn niet. In plaats van een aanbeveling bij een bepaald gerecht worden slechts de kleur, het land van herkomst en de gebruikte druiven genoemd, terwijl dat voor veel consumenten de minder relevante informatie is.
Nog een tekortkoming
Aanwezigen op de Engelse bijeenkomst constateerden ook een ander belangrijke tekortkoming, namelijk het slecht inspelen van wijnverkopers op marktvraag. Zo neemt de vraag naar mousserende en parelwijn toe, maar wordt vooral slecht ingespeeld op de behoefte aan op gezondheidstrends appelerende wijnen. Dat laatste vooral omdat de wijnhandel niet weet hoe het die wens moet invullen.
De producent zoekt het vooral in minder alcohol. Grote wijnketens zoeken het in combineren van wijn met andere producten, waarbij ook het mixen van wijn een nieuw idee is. Echte oplossingen waren er niet. De conclusie dat China een sterk groeiende markt is en ook in Rusland de consumptie stijgt zijn constateringen waar je de verkoop in het thuisland niet direct stimuleert.
Banken in wijnhandel
Dat het wel goed is verder te kijken dan het eigen land concludeerde deltaWines, de op één na grootste wijnimporteur van Nederland al eerder. Door haar beleid te richten op binnen- en buitenland zag zij haar omzet aanzienlijk stijgen. De importeur werd vorige maand overgenomen door de Rabo Capital.
ABN Amro dochter AAC Capitalnam vier jaar geleden de grootste importeur in Nederland, de Baarsma Wine Group, over. Wanneer in deze tijden van crisis banken gaan investeren in de wijnhandel dat kun je er van op aan dat het een goede en/of groeimarkt is.
De video’s
Zie video over de bijeenkomst in Engeland met enkele sprekers
- Overige video’s op de site van WineOption.Org
- Zie ook de website van het Productschap Wijn. En lees de brochure over wijn en gezondheid (pdf, 850 Kb)
- Zie het bericht ‘rode wijn op Mars gevonden‘ of ‘de waarheid over rode wijn en de sportschool‘
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.