Popconcerten fotograferen

Herman Brood and Wild Romance in Muziekcentrum Vredenburg (1979)

Vanaf VWO 5 ging ik met klasgenoot Appie Pot minimaal één keer per week popconcerten fotograferen of een ander muziekoptreden.

Eén van de eerste concerten was, als ik me goed herinner, een bijzonder optreden van Harry Sacksioni. Het was een proefconcert, zowel voor Sacksioni als het Muziekcentrum Vredenburg, vóór de officiële opening van het muziekcentrum.

Popconcerten fotograferen

Ik had al een aantal jaren een fototoestel, een Praktica. Ik weet niet meer of dat fotograferen de aanleiding was voor de concerten of de interesse in muziek. In ieder geval namen we altijd het fototoestel mee en werden we steeds fanatieker.

Na korte tijd verwisselde ik het, door mij steevast Graptika genoemde, fototoestel voor een heuse Nikon. En om niet steeds lenzen te hoeven wisselen kwamen daar al snel twee bodies bij. Geleidelijk werden zowel Appie, met zijn Olympus, als ik professioneler.

Lionel Hamton in Muziekcentrum Vredenburg

Weinig fototoestellen

Er waren in die tijd weinig mensen met een fototoestel. Bovendien kwamen we zo vaak bij de concerten dat de echte fotografen en medewerkers van Muziek Expres en Oor ons op een gegeven moment kenden.

Daardoor mochten we soms in de ruimte die voor hen, tussen podium en publiek, was gereserveerd.

En ook bij feestjes konden we soms mee. Het popconcerten fotograferen werd al met al een fantastische afsluiting van de middelbare schooltijd.

Veel artiesten en bands uit die jaren hebben we gezien. Queen, Genesis en de Rolling Stones zelfs meerdere keren.

Zanger Robin Zanders en gitarist Rickie Nelson van Cheap Trick (Ahoy, 1979)

Het laatste concert

Gisteren zocht ik enkele specifieke foto’s en ik kwam daarbij ook enkele van de foto’s tegen die ik maakte bij popconcerten.

Die van het laatste concert, in de regelmaat van concerten bezoeken, kan ik me nog goed herinneren. Dat was op 28 augustus 1979 een optreden van Cheap Trick in Ahoy.

Appie en ik kochten onze kaartjes vrijwel altijd bij de NOZ op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht en namen altijd plaatsen vooraan. Toentertijd betekende dat op één van de eerste zeven rijen zitten in de Arena. Bij Cheap Trick zaten we ook vooraan.

De weken daarvoor zagen we de sfeer bij concerten al geleidelijk veranderen. Maar bij Cheap Trick kreeg ik ineens een mes tegen mijn ribben met het ‘verzoek’ of ik maar even plaats wilde maken.

Dat was de druppel. We hadden het gehad. De lol van het fotograferen van popconcerten was voorbij. Wat bleef waren talrijke anekdotes. Die vinden wellicht op dit blog nog wel een keer een plek. En natuurlijk bleven we naar popconcerten gaan en fotograferen, maar niet meer elke week.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 december 2011 door in de categorie 2011, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.