Elfstedentocht

Elfstedentocht

De winter van 1963 was al in november losgebarsten. Zware sneeuwstormen teisterden ons land. Op Sinterklaasavond vroor het 10 graden. Vanaf een paar dagen voor Kerst vroor het zelfs overdag. Daarmee was de winter echt begonnen. In het noorden van het land lag permanent sneeuw, het was extreem koud en overal in het land zorgde het weer voor veel overlast.

De Vereniging de Friesche Elf Steden sprak over een elfstedentocht. Mijn echtgenoot en twee zoons spraken er ook over. Het zag er naar uit dat we, ondanks de bizarre weersomstandigheden, naar Friesland gingen afreizen.

We vertrokken op woensdagochtend. Na een avontuurlijke tocht met trein, auto en bus kwamen we donderdagavond in Leeuwarden aan.

Ik kan me weinig herinneren van die dagen in Friesland. Ik vond het vooral koud. Ik maakte me zorgen om de kinderen. Het vele wachten onderweg als het treinverkeer was stilgelegd of een weg was afgezet, en tijdens de drukte in Leeuwarden, hadden waarschijnlijk een aanslag gedaan op mijn humeur. We zijn in café Tolhuis geweest waar de elfstedentocht door drie caféhouders is bedacht. Maar zelfs ons bezoek aan dit café, waardoor de elfstedentocht ook wel Tolhuizertocht wordt genoemd, kan ik me nauwelijks herinneren.

Thuisgekomen bleek de Nos, toen nog NTS, de elfstedentocht voor het eerst rechtstreeks te hebben uitgezonden. Mijn buren hadden gezellig voor de kachel met een glaasje warme wijn zitten kijken.

Het bleef nog lang vriezen en stormen. Dat zorgde voor bijzondere evenementen, zoals modeshows en autorally‘s op het dichtgevroren IJsselmeer, schaatstochten overal in het land. Iedereen trotseerde de kou. Maar ik bekeek de rest van de winter zoveel mogelijk vanaf de bank in mijn warme huis.

verschenen in het tijdschrift OOK! – foto uit archief Deuxième/Polyvisie – het verhaal is niet autobiografisch.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 4 januari 2012 door in de categorie 2012, Fotocolumn

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.