Ondernemers positief

Waait er een andere wind sinds de jaarwisseling. De afgelopen weken merk ik dat ondernemers positief zijn over de verwachtingen dit jaar. Niet dat het allemaal direct beter gaat, maar er is weer een mentaliteit van kansen zoeken, schouders eronder en elkaar helpen. Want dat is wel duidelijk, van de overheid hoeven niet veel te verwachten. In Den Haag denken ze dat bezuinigen de oplossing is, tegelijk met het wegsluizen van ons geld naar hulpbehoevenden in andere landen. Terwijl nu juist een impuls om het economische vliegwiel weer aan de gang te krijgen de enige oplossing is. Niet alleen voor Nederland, maar uiteindelijk ook voor die andere landen.

Bij de nieuwjaarsbijeenkomsten merk ik wel dat het nog even zoeken wordt voor ondernemers. Velen hebben last van internet of zien het juist als een mogelijke oplossing. Het is duidelijk dat ook daar een keerpunt is bereikt. Zelfs ondernemers die internet op een afstand hielden, willen er nu professioneel mee aan de slag en het inpassen in het algehele verkoopbeleid. Verder kijken ze gedetailleerder naar hun product of dienst en naar mogelijkheden deze te verfijnen, te vernieuwen of aan te passen.

En ook de klantenkring wordt beter tegen het licht gehouden. Daarbij kan blijken dat vermeende goede klanten helemaal niet zo goed zijn (slecht betalen, minder bestellen dan gedacht etc) en anderen juist wel. Eén ondernemer die ik sprak heeft rigoreuze stappen genomen na het in kaart brengen van zijn klanten. Hij ontdekte dat zijn goede klanten vanuit het hele land komen, terwijl hij dacht dat hij een regiofunctie had. Hij gaat zij bedrijf verhuizen naar een regio met betere bereikbaarheid, voordeliger en betere infrastructuur (gas, telefoon etc.) en voldoende aanbod van personeel.

Zo  sprak ik meer ondernemers. Ze kijken rond, ze kijken naar zichzelf en hebben er weer zin in kansen te zien en grijpen. Wat een verschil met vorig jaar.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 11 januari 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.