artistieke integriteit

Artistieke integriteit

Artistieke integriteit? In 2007 maakten Robert Plant en Alison Kraus de CD ‘Raising Sand’. Het album bevat, op een paar tracks na, een mix van country, blues, folk, rock en bluegrass. Het werd goed ontvangen door de recensenten en het publiek. Ze ontvangen in 2009 een Grammy voor het album van het jaar.

Iedereen verwacht een vervolg op de samenwerking. En inderdaad gaan Plant en Kraus opnieuw de studio in. Maar na vier dagen in de studio besluiten ze niet verder te gaan. Het is niet goed en ‘noblesse oblige’. Ze gaan elk hun eigen weg. Dat is artistieke integriteit.

Geen artistieke integriteit

Jaren eerder, in de tijd dat ik nog voor AW Bruna werkte, sprak ik met Dorethea de Flines over Wayne Dyer. Zij was zijn Nederlandse contactpersoon bij de uitgever. Dyer had diverse boeken uitgebracht na zijn zeer succesvolle debuut ‘niet morgen, maar nu’.

Al zijn vervolgboeken borduurden voort op dat eerste boek. Natuurlijk was hier en daar iets toegevoegd en was elk boekconcept aangepast. Zo was er een boek dat begint met een lange uitleg over facsisme en een boek in de vorm van een (slechte) roman. Leuk, maar wat voegt dat allemaal toe. Het is gebrek aan artistieke integriteit.

Herhaling van een artiest

De man was zichzelf aan het herhalen. Waarom? Vanwege het succes of het geld dat binnenstroomde? Is dat de zin van zijn leven?

Het is in ieder geval geen artistieke integriteit.

… waarbij opgemerkt dat ik Dyer hier slechts als een illustratie gebruik. Ik ken de man en zijn beweegredenen niet. En er zijn veel meer voorbeelden van schrijvers en artiesten. Zelfs van hen bij je wie je niet zou verwachten dat ze in hun kunstje blijven hangen.

Artistieke integriteit en de artiest

De term artiest wordt helaas tegenwoordig voor allerlei kunstjes gebruikt. Dat komt mede door het Engelse woord ‘artist’. Zij kennen niet zoals wij in het Nederlands onderscheidt tussen een artiest en een kunstenaar. Wat is het verschil tussen een artiest en een kunstenaar? Er zijn waarschijnlijk meerdere antwoorden mogelijk.

Voor mij is een artiest iemand die zijn kunstje herhaalt. Terwijl een kunstenaar zijn creativiteit gebruikt om steeds opnieuw te zoeken. Artistieke integriteit slaat dus vooral op de artiest. Want de kunstenaar heeft al artistieke integriteit in zichzelf.

Robert Plant en Alison Kraus

Aanvulling op bovenstaande (15 nov 2021). Robert Plant en Alison Kraus zijn toch weer de studio ingedoken. En op 19 november verschijnt uit hun samenwerking het tweede album ‘Raise The Roof‘.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 januari 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.