- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Rabobank Jubileumboek

In 1998 vierde de Rabobank haar 100 jarig bestaan. Vijf bureaus werden uitgenodigd een Rabobank jubileumboek te maken voor de klanten van Private Banking wereldwijd. Het boek zou de afronding zijn van de kunstwedstrijd ‘Teamplay for the future’, die was georganiseerd onder studenten van kunstacademies in de landen waar de Rabobank toen een vestiging had.

De opdracht was een opvallend salontafelboek te maken, dat ook in de boekkast zou opvallen. Met Rolf Resink maakte ik een boek met een taps toelopende rug. Opengelegd op de salontafel toont het zich als een kathedertje, in de boekenkast is het uit- of instekend en daarmee ook opvallend. We maakten een dummy in karton en stelden ook een foudraal voor. We wonnen de opdracht.


Veel boekenbinders zeiden dat ons ontwerp onmogelijk was, dat maakte voor mij de uitdaging groter. In een brainstorm met boekbinderij Patist kwamen we tot de oplossing. Een ‘slotje’ extra zorgde voor de overbrugging, waardoor het boek open en dicht kon. Het foudraal was intussen vervallen.

Inmiddels had ik Dollekamp & Van Kampen, twee ontwerpsters die kort daarvoor hun eigen bureau waren begonnen, gevraagd de vormgeving en opmaak van het boek te verzorgen.

rabobank jubileumboekMijn contactpersonen bij de Rabobank waren Carola Oomen en Noor Tania-Stein. Er was een presentatie waarbij Thomas van Rijckevorsel, toenmalig directeur Private Banking, de prijzen overhandigde aan de winnende studenten en mij bedankte voor het bijzondere Rabobank jubileumboek dat naar 1500 klanten werd verstuurd. Daarbij maakte hij de opmerking ‘… nog nooit meegemaakt dat iemand binnen het opgegeven budget bleef’. Sommige aanwezigen moesten daarom gniffelen.

Maar Thomas kwam naderhand naar me toe en vertelde me dat hij het echt waardeerde. Het zei zoiets als ‘het gebeurt nooit, maar eigenlijk zou het normaal moeten zijn dat je binnen het gegeven budget blijft’.  Ik wist dat het kwam omdat ik mijn eigen manier van werken heb