DAF-fabriek in Born

DAF en NedCar in foto-archief

Autofabrikant Mitsubishi maakte vandaag bekend dat ze haar Nederlandse vestiging wil gaan sluiten. Deze vestiging is die van NedCar. Dat bedrijf is gevestigd in Born in gebouwen die door onze eigen automobielfabrikant DAF zijn gebouwd. In mijn foto-archief vond ik een serie over DAF. Polyvisie maakte de serie ter gelegenheid van de opening van de nieuwe fabriek van DAF in 1967.

DAF

In 1965 maakte autofabrikant DAF plannen bekend voor een nieuwe fabriek in Born. De fabrikant voltooide de bouw van het complex in 1967 en in dat jaar ging de productie van start. Volvo kreeg in 1976 het grootste deel van de aandelen van het bedrijf in handen. DAF Car B.V. doopte ze om in Volvo Car B.V.

NedCar

In 1992 richtten Mitsubishi, Volvo en de Nederlandse Staat het samenwerkingsverband NedCar op. De laatste twee hebben zich later teruggetrokken. Mitsubishi runde het bedrijf, na een aantal flinke reorganisaties, nog slechts op een laag pitje. Er zijn de afgelopen jaren allerlei reddingspogingen ondernomen om met eventuele andere automerken de fabriek weer rendabel te maken. In totaal zijn er in Born ruim 4.500.000 auto’s geproduceerd en er werken momenteel 1500 mensen.

Mitsubishi

Ook na de aankondiging van Mitsubishi wordt nog bekeken wat voor mogelijkheden er zijn voor NedCar, wanneer de productie van de Colt en de Outlander in Born wordt stopgezet. Door de onzekere vooruitzichten in de auto-industrie is het niet rendabel om een nieuw model in Nederland te laten produceren, zegt Mitsubishi. Het is het eerste Japanse autoconcern dat zich uit Europa terugtrekt.

De serie over DAF (Polyvisie, 1965) – download de begeleidende tekst (DOC, word 97)

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 6 februari 2012 door in de categorie 2012, Algemeen, Foto & film

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.