Elfstedentocht 1963

Gisteren werd bekend gemaakt dat de zestiende elfstedentocht vooralsnog niet in 2012 wordt verreden. De 22 rayonhoofden van de Vereniging De Friesche Elf Steden zijn bij elkaar geweest en hadden maar weinig tijd nodig om de tekst voor de persconferentie te formuleren: “we hebben slecht nieuws, we kunnen op dit moment geen elfstedentocht uitschrijven. Het ijs is op veel plekken niet dik genoeg, en op veel andere plekken is het ijs gewoon te slecht. Bovendien komt er dooi aan.”

Elfstedentocht 1963Ik heb Tilly van Kolck, oud-eigenaresse van Polyvisie, gebeld, want ik wist dat er materiaal over de Elfstedentocht in het Polyvisie-archief moest zijn. En ze kon me wellicht ook wat meer vertellen over die productie. Ze vertelde dat er drie fotografen van Polyvisie naar de Elfstedentocht 1963 zijn geweest. Zij hebben meerdere rollen volgeschoten. Kort daarna is er één teruggegaan naar Friesland geweest om nog wat omgevingsopnamen te maken. Ook de collega’s van Polygoon waren er, zoals iedereen de afgelopen dagen kon zien (werd regelmatig getoond op tv). Want naast de eerste live uitzending van de NOS van die dag, maakte Polygoon een journaal. Overigens werkten in die dagen Polygoon en NOS nauw samen.

Polygoon maakte al een journaal van de elfstedentocht 1954, zoals te zien op dit filmpje op youtube. Enkele foto’s uit de reportage van Polyvisie staan hieronder (moet ik nog scannen).

Zie ook mijn fotocolumn over de elfstedentocht voor het tijdschrift OOK!

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 februari 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.