- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Handgemaakt

Handgemaakt is toch vaak het mooist of in ieder geval door de gedachte erachter het aantrekkelijkst. Bij sommige producten wordt bij de machinale fabricage de suggestie ingebouwd van handgemaakt. Ik zou zo snel geen voorbeeld weten.

Maar bij bijvoorbeeld marsepein denken veel mensen dat het met de hand wordt gemaakt, maar dat gebeurt steeds minder. Het wordt steeds vaker door machines overgenomen. Het verschil is duidelijk zichtbaar. Bij automatisch is elk poppetje of ander item een kloon, terwijl bij handgemaakt er lichte verschillen zitten in dikte, grootte e.d. van onderdelen.

Ik denk dat overal een oplossing is te bedenken om in ieder geval de suggestie van handgemaakt te behouden.
Bij marsepein zou dat kunnen door bij de afstelling van de machines in de software enkele randomwaarden op te geven voor onderdelen (bijv. grenswaarden: normaal x inkt, random een waarde tussen x-y en x+y). 3 vaste andere waarden geven al 9 varianten (bij grenswaarden een veelvoud daarvan).  Het likje chocolade van de neusdop verschilt daardoor per marsepeinen poppetje en de suggestie van handgemaakt is gemaakt.

23 november 2001