Guust 55 jaar

Guust 55 jaar, mijn stripheld van Franquin

Vandaag 55 jaar geleden verscheen de eerst Guust Flater strip. De stripheld Guust, bedacht door André Franquin, speelde een onbetrouwbare uitvinder en luie medewerker van de redactie van Robbedoes. De stripboeken bestonden uit verhalen van een hele of halve pagina. Ik verslond ze.

Ik spaarde meer strips en had op een gegeven moment de complete verzameling ‘Blake en Mortimer’ (de 14 boeken van Edgar P. Jacobs), veel van ‘Michel Vaillant’ (tot en met ‘Spanning in Bercy‘ uit 1998), veel van Rik Ringers (tot en met ‘Wie is er bang voor Hitchcock?’ uit 1995). Daarnaast had ik heel veel andere stips.

Interview André Franquin

Ik had op de middelbare school, gestimuleerd door mijn Nederlandse leraar, een schoolkrant opgezet. Eén van de auteurs die ik daarvoor interviewde was André Franquin, de maker van Guust Flater. Ik had hem gebeld waarbij hij zei dat ik hem beter kon schrijven, dan zou hij de antwoorden op papier zetten. Dat gebeurde. Kort na het verzenden van mijn brief met vragen ontving ik een grote bruine enveloppe. Daarin zat een handgeschreven brief met antwoorden, een striptekening en een brochure van de uitgeverij.

Op de middelbare school waar ik daarna naar toe ging, was al een schoolkrant. Maar die stond op een laag pitje. Met de tweeling broers Dick en Rob van Tessel, hun zus Jos, Maud Bredero, Marie Verhoef en Luuk de Weert (sorry als ik iemand vergeet) bliezen we het krantje nieuw leven in.

Zwartkijken

Typische Rhaa Lovely strip van Gotlib klik erop voor vergroting

Eén van mijn eerste stukken wilde ik schrijven over ‘Zwartkijken‘ van André Franquin. De strip was vlak daarvoor verschenen in het tijdschrift RHAA LOVELY.

Het morbide, zwartgallige ‘Zwartkijken‘ paste goed bij de licht-anarchistische sfeer op school. Franquin bleek echter onbereikbaar of ontoegankelijk. Later las ik dat hij ziek was geweest. Als alternatief schreef ik een stuk over Gotlib (de tekennaam van de Franse tekenaar Marcel Gotlib), van wie ik later de stripalbums ‘Rhaa Lovely’ kocht.

Stripboeken

Bij een zoveelste verhuizing bedacht ik dat het aantal zware boekendozen nodig moest verminderen. Veel boeken gaf ik weg, gooide ik weg of bracht ze naar het tweedehands boekenwinkeltje dat toen op de Nagtegaalstraat in Utrecht zat.

En ook de meeste strips moesten er aan geloven. Alleen de albums van Franquin, waaronder ook enkelen van ‘Robbedoes en Kwabbenoot’, en die van Gotlib bewaarde ik. Tezamen met nog altijd ruim 5000 boeken staan of liggen ze in verhuisdozen opgeslagen, om ooit nog eens te worden uitgepakt of uitgezocht.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 februari 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.