Het digitale boek

michael stern hartHet eboek bestond vorig jaar 40 jaar. De ontdekking of uitvinding van het elektronische boek wordt toegeschreven aan Michael Hart, die in 1971 het Project Gutenberg startte en zich eboekuitgever noemde. Het 40-jarig bestaan heeft Michael Hart nog net meegemaakt, hij overleed september 2011. Hij kwam met zijn project naar buiten toen hij 313 boeken had overgetypt. Inmiddels bestaat het project uit ruim 60.000 door vrijwilligers overgetype (en wellicht deels gescande) boeken.

Hoewel er vaak is gesproken over de mogelijke invloeden van het digitale boek op diverse zaken (uitgeven, sociale omgang etc.) is er in de afgelopen jaren nauwelijks echt onderzoek naar gedaan. Tot in augustus 2011 het boek ‘Changing our textual minds’ verscheen. Daarin doet bijzonder hoogleraar in de moderne geschiedenis Adriaan van der Weel verslag van zijn onderzoek naar de invloed van de digitalisering van het boek.

Hij beschrijft de gevolgen van de overgang van het gedrukte boek naar het digitale boek. Daarbij gaat het hem vooral om de geestelijke veranderingen die we daarbij doormaken. Door eeuwen schrijven en lezen van geprinte teksten zijn wij Homo Typographici geworden. Onze hele manier van verspreiden van kennis is gebaseerd op print, op (af)gedrukte tekst. Begrijpen wat de overgang naar digitale tekst met ons doet is de uitdaging van deze nieuwe tijd.

Want de digitale tekst op onze iPads, Netbooks lijkt veel op de gedrukte tekst. En ontwikkelaars van nieuwe eboek lezers (ebook readers) zoeken ook nog vaak naar oplossingen die ons doen denken aan het boek zoals we dat nu kennen. (denk ook aan het digitale opvouwbare papier van HP). Toch is die suggestie van gelijkheid bedriegelijk volgens Van der Weel. Digitale tekst stelt hele andere regels aan de schrijver en de lezer. Het biedt nieuwe en extra mogelijkheden, maar onze beleving, de context met de omgeving en allerlei andere zaken zullen verdergaand veranderen. Veel daarvan wordt besproken in het boek.

Het boek is, hoe aardig, te koop voor ruim 60 euro in gedrukte vorm. Maar gratis te downloaden in elektronische vorm (pdf).

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 maart 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.