Ideeënverzameling (2)

Regelmatig plaats ik deze site ideeën die uit mijn database van 1990 – 2000. Op 8 februari j.l. een pagina met meerdere ideeën bij elkaar die ik vond onder de T. Vandaag, een maand later, een aantal ideeën van onder de N.  Overigens bevat de database niet alleen ideeën, maar ook verwonderingen die aanzetten tot creativiteit. Bij de verantwoording schreef ik al dat mogelijk sommige van de ideeën inmiddels zijn uitgevoerd.

Negatieve toegangskaartjes en tarieven

Nu worden gezelschappen gesubsidieerd, waar slechts weinigen komen kijken. Je kunt ook toeschouwers betalen als ze komen, omdat je het belangrijk vindt dat een lezing, toneelstuk en dergelijke wordt gehoord/gezien (de subsidie naar bezoeker in plaats van uitvoerde).

Bedrijven die hun claims niet waarmaken kunnen klanten die dat ondervinden negatieve prijzen rekenen. Dat kan ook door verrekening van het deel dat ze niet goed bediend werden. Bijvoorbeeld zoals Pizza-ketens doen, maar dan in plaats van gratis als het niet binnen 30 minuten is bezorgd, voor elke minuut langer een bep. bedrag in mindering brengen op de verkoopprijs.
Dit idee is ontstaan in een brainstorm met Peter Domela Nieuwenhuis ter voorbereiding van de organisatie van een festival in Stadsdeel Westerpark in Amsterdam.

Netspanningskabels

Waarom zijn ze zo lang, waarom zijn andere zo kort. Waarom zijn ze niet elastisch en waarom niet makkelijk buigbaar (90 graden voor in hoeken). De techniek van audioapparatuur verbetert verbazingwekkend snel, maar die kabels zijn volgens mij nog niet verandert sinds de oorlog (de eerste bedoel ik) … en dan zo’n enorme stekker erop.

Netwerkcafé

In de meeste café’s heb je toch vaak groepjes, een stel vaste gasten, mensen die tezamen zijn gekomen etc. Als je daar alleen binnenkomt is het voor de meesten vaak lastig contact te krijgen. In het netwerkcafé is het maken van nieuwe contacten de basisgedachte. Door de activiteiten op een bepaalde manier te richten is het concept op verschillende manieren uit te werken, bijv. gericht op zakelijk, single of gewoon sociaal.
Nu wellicht ingeburgerd, maar ik schreef dit op 22 oktober 1994

Niet storende beltonen

Creatievere bel-/oproeptonen van mobiele telefoons. Als we vogelgeluiden gebruiken, komt er weer meer natuurlijke geluid in de steden. Oproeptonen kunnen ook gewoon, alledaags omgevingsgeluid zijn (bijv. kraken van stoel, openen van wijnfles, rammelen van klein geld in een broekzak etc.). De gebruiker herkent het geluid als een oproep van zijn mobiele telefoon en voor de omgeving is het niet storend.
Ook deze is alweer wat jaartjes oud, 2 februari 1995

Nieuwsbrief ‘new age’ met regionaal cursus-inlegvel

Er zijn in dit aquarius-tijdperk steeds meer mensen geïnteresseerd in informatie over holistische zaken. De cursussen, yoga tot en met muziek, schieten als paddestoelen uit de grond. Het is echter slecht georganiseerd. Iedereen biedt zijn ‘assortiment’ op stencils ed. aan. Een blad met nieuwtjes, cursusoverzicht en agenda is welkom. Niet alleen bij lezers, maar ook bij adverteerders.

nirvi mes

Nirvi Mes op recente foto bij interview

Dit idee besproken met Nirvi Mes. Hij zat al wat in die newage-scene en had contact met adverteerders. Daarna als project opgepakt met Wim van Werkhoven, toen van drukkerij Van Werkhoven, Adrie de Vries, die toen een communicatiebureau had en later voorzitter werd van Stichting Sire, en een relatie van Wim met een PR-bureau (volgens mij heette hij Koppelman of Winkelman).

Nachtclubgevoel

Een volledig beroep doen op bepaalde zintuigen kan het genot vergroten van het onderwerp waar men zich op richt. Sluit de omgeving af en je bent volledig in de muziek. Bijvoorbeeld in een nachtclub. Iedereen die wil dansen heeft een speciaal ontwikkelde koptelefoon op waarmee omgevingsgeluid wordt gestopt en alleen muziek doorkomt. Het is zelfs mogelijk dat mensen op verschillende muziek dansen. Een bijzonder effect kan ook worden bereikt door met verschillende frequenties te werken.
De dansende menigte, en vooral de stellen, zijn dichter bij elkaar in de muziek. En de niet dansende omgeving kan bij rustige muziek gewoon een gesprek voeren.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 maart 2012 door in de categorie 2012, Algemeen, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.