Cijfers en getallen

Het viel me in de kranten van zaterdag op hoeveel er met statistieken, cijfers en getallen wordt gewerkt (of gegoocheld). In een groot aantal artikelen worden getallen gebruikt om beweringen te onderbouwen, verklaren of vergoeilijken. Ik moet altijd onwillekeurig aan het prachtige boek ‘How to lie with statistics’ denken. Hoewel er natuurlijk genoeg voorbeelden zijn van het gebruik van cijfers en getallen waar niets mis mee is.

Soms is het eenvoudig ’twee van de drie Fransen’, waarbij circa 66% als gegeven belangrijker is dan het aantal. Soms is het ‘steeds meer’, waarbij alleen het feit dat er verhoging in zit al overtuigend moet zijn. Maar er zijn ook echt getallen, zoals de 3,4 miljoen ouderen die het CBS voorspelt in 2040. Het AEX-overzicht wemelt van de getallen om verliezen of winsten te noemen

Enkele voorbeelden uit het AD van 17 maart (gefotografeerd met mijn iPhone):

Zie ook: Zesde fles gratis

Een leuke site boordevol cijferfeitjes is ‘cijfers liegen niet’. We weten inmiddels dat ze dat wel (kunnen) doen. Genoemde site is echter zeker een bezoekje waard.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 maart 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.