Fake detective – ingehaald door de tijd

Ik kan me het bijna niet meer voorstellen, maar de eerste stukjes die ik schreef voor PCM (personal computer magazine) van toen VNU verstuurde ik per fax. Die werden dan overgetypt. Kort daarna kon het per BBS (bulletin board system). Daarmee werkte ik al een tijdje, maar bij VNU wilde ze dat nog niet.

Kort daarna kwam Internet. Toen dat ook buiten Amsterdam toegankelijker werd, opende ik in 1996 een account bij Vuurwerk. Het was het jaar dat ook de Fake Detective een website begon. Maar die site ontdekte ik pas drie jaar later.

Fake detective

Fake detective - Morgan Fairchild

De Fake Detective berichtte over gemanipuleerde foto’s, veelal van filmsterren, modellen en artiesten. Ik vond het interessant. Want het was ook het begin van digitale beeldmanipulatie.

Ik kende de voorbeelden die al vanaf het begin van de fotografie bestonden, maar digitaal zou het wel een stuk makkelijker worden.

De toen vooral bekende voorbeelden van beeld- en fotomanipulatie waren de foto’s van communistische leiders en Hitler-vrienden die uit de gratie waren gevallen en daarom weg waren geretoucheerd op foto’s. Het blijkt dat zelfs in de tijd van Lincoln al foto’s werden gemanipuleerd (zie: FourAndSix).

Leerzaam en leuk

fake detective - Gillian AndersonFake Detective was, naast soms leerzaam, ook gewoon leuk. Op 21 oktober 1996 was Ed Lake er mee begonnen na vragen over een aantal nep-foto’s van Gillian Anderson.

In plaats van eenvoudig een antwoord te geven, ging Ed op zoek naar de originele foto. Hij plaatste het origineel en de fake naast elkaar en schreef erbij hoe de kluit werd belazerd. Na Gillian Anderson kwamen er vele anderen.

Gestopt

Het was voor mij een mooi voorbeeld van een goed uitgewerkt thema en daar stug mee doorgaan. Was, want vandaag is de site uit de lucht gehaald.

Dat was al enige tijd aangekondigd. Dr. Ceasar Backside’, de kroniekschrijver van de site, geeft als reden dat iedereen tegenwoordig wel weet dat er wordt gephotoshopt. We zijn volgens hem inmiddels prima in staat echt van fake te onderscheiden.

Daarbij wordt bijna elke foto van een bekend persoon tegenwoordig meerdere keren op internet gezet en wordt een nepfoto al snel herkend en besproken op forums. Daar is de Fake Detective niet meer voor nodig.

Bedankt

Maar de Fake Detective begon ermee en in een leuke vorm. Daarom bedankt en tot slot nog een uitgebreid artikel (pdf) dat David Kuschner in 2003 schreef over de Ed Lake,  the Fake Detective, en de in Amsterdam wonende Trillian, die zich tot meester vervalser ontpopte. En natuurlijk nog enkele fakes uit een mooi verleden.

Fake Detective animatie

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 31 maart 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.