Bert Bolle Grolle – een leven van belhamelgedrag

Bert Bolle en zijn vrouw EthneBegin van dit jaar ontving ik van Bert Bolle het boek ‘Grolle Bolle’. De ondertitel luidt ‘65 jaar stoute Bertje’. Dat verraadt al veel.

Bert Bolle

Het boek staat vol streken die Bert Bolle, altijd in voor een goede practical joke, in de loop van zijn leven uithaalde. Sommige ‘stoute Bertjes’ waren gewoon voor de leuk. Met andere grappen speelde hij in op een vreemd gegeven, de actualiteit of ter zoete wraak.

Andere balorige, belhamelende of bollebozerige Bertjes bleken goede PR voor het barometermuseum. Dat museum had Bert jarenlang met zijn vrouw Ethne had in Maartensdijk.

65 jaar

Bert had zijn verhalen uitgeschreven en een selectie daarvan gebundeld in het boek. Familie, vrienden en bekenden kregen een exemplaar toegestuurd ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag en het 40-jarig huwelijk met zijn vrouw Ethne.

Vandaag is het 1 april. Voor veel mensen is het de dag dat je anderen even een lesje kunt leren, een poets kunt bakken of er in kunt laten lopen. Aan het eind van de dag zullen we de som opmaken. De som van alle zogenaamde ‘rampen, nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen en andere aprilgrappen’.

Pietje Bell

Maar ik denk vandaag vooral weer even aan Bert Bolle en zijn streken. Die gingen, altijd gericht op humor, het hele jaar door. Want Bert, de Pietje Bell van Hilversum, prijst zich gelukkig dat hij in zijn volwassenheid nooit het kind is kwijtgeraakt. En er in zijn leven altijd wel aanleidingen om zijn fantasie op los te laten.

Photoshop en Bert’s uitgebreide ervaring met audiovisuele apparatuur zijn de basis van een flink aantal grappen en grollen. Maar ook alledaagse one-minute cracks behoren tot zijn repertoire. Een aantal van de verhalen in het boek kende ik al. Velen waren nieuw. Een recent verhaal is dat van de Beagle, waarover hij me al tijdens de streek mailde.

Beagle

Het verhaal van de Beagle draait om de clipper Stad Amsterdam. Het speelde de hoofdrol in het populaire televisieprogramma van de VPRO ‘in het kielzog van Charles Darwin’. Bert maakte een mailbericht over hoe de Beagle voorbij zijn woonplaats in Australië voer. Hij zond dit rond naar vrienden en bekenden. Vanzelfsprekend maakte hij een Photoshop-bewerking. Daarbij monteerde hij de boot in een foto van de Australische kust.

De VPRO gefopt

Hij mailde me daarover:

Het begin en het eind kloppen helemaal, alleen de sensatie rond de passage van ons kustgebied was de grootst mogelijke kul. Het schip passeerde op 50 tot 60 km afstand op een heiige dag met een zicht van nog geen 10 km! Niks telescoop. Niks foto’s. Niks radiocontact! Sterker nog, ik heb niet eens een ‘shack’! Nog sterker, ik zou niet eens weten hoe ik die apparatuur moet bedienen, laat staan aanpassen aan een foute frequentie.

Photoshop

Ik heb heerlijk alles zitten faken in Photoshop. Overigens, ik had in de hoop het schip echt te kunnen zien, een paar weken tevoren de VPRO gemaild waar ik woonde en of ik op de een of andere manier contact kon maken met het schip. Geen antwoord. Een paar dagen voor de passage mailde ik de VPRO dat Denmark de Nederlandse Consul voor West-Australië die dag op bezoek zou krijgen (verzonnen natuurlijk, al kennen hij en ik elkaar wel), maar ook dat leverde niets op. In hun oneindige arrogantie hadden ze in Hilversum kennelijk zoveel mogelijk mailtjes genegeerd. Enfin, nu worden ze zelf genegeerd door Koning Voetbal…

Grap

Toen het schip buiten ons gezichtsveld dreigde te blijven, gooide ik ter compensatie van mijn teleurstelling snel het roer om en het resultaat ken je. Vervolgens trapten vrijwel alle 40 à 50 mensen in Nederland die ik het verhaal gestuurd had in de grap en op jou na kent haast niemand het echte verhaal, dat lezen ze maar in Stoute Bertje, als dat boekske er ooit van mocht komen.

Lees hier de mail (pdf) die Bert verstuurde en het verhaal (pdf) dat hij er over schreef in zijn boek ‘Grolle Bolle’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 april 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.