Galgje

Gisteren schreef ik over de apps op mijn iPhone. Maar ik wilde toch ook eens proberen of het me zou lukken een ooit in 2003 gemaakte versie van galgje in deze website te krijgen. Volgens enkele programmeurs zou het niet kunnen. Ik ben geen programmeur, maar het is wel gelukt. Niet helemaal zoals het hoort wellicht (voor insiders), maar het gaat om het resultaat. Natuurlijk zijn er andere versies, die meer zijn aangepast aan de huidige site-omgeving (zie onderin voor enkele links)

Galgje

Galgje (of Hangman) is een spelletje waarbij een woord moet worden geraden door middel van het herhaald kiezen van individuele letters. Daarbij mag de spelers die het woord moeten raden maar een beperkt aantal fouten maken. Want bij elke fout wordt er telkens een deel van het galgje bij getekend, tot er uiteindelijk het hangende mannetje. Uit hoeveel onderdelen de galg bestaat varieert per persoon en regio, maar dit ligt meestal rond de 10.

Vroeger speelden we het met twee personen en pen en papier. De uitdager schreef een woord op de ene kant van het papiertje en op de andere kant even veel stippen als er letters in het woord zijn. De tegenstander noemde telkens een letter. Als die in het woord voorkwam zette de uitdager op alle stippen waar in het woord de letter voorkwam de geraden letter. Kwam de genoemde letter echter niet voor in het woord, dan werd een onderdeel van de galg op het papier getekend. Dit werd herhaald tot het woord was geraden en het spel gewonnen of er teveel foute raadpogingen waren waardoor de galg was voltooid en de speler ‘hing’.
Soms werd om het makkelijker te maken de foute letter ook elders op het papier geschreven zodat gezien kon worden welke letters al geraden waren.

Maar in deze tijd kunnen we het solitair op de computer spelen. Eén persoon is vervangen en de woordenschat is wat beperkter.

Verder zijn er eigenlijk geen regels.

De exacte oorsprong van Galgje is overigens niet bekend. Er is een Engelsman die beweerd dat het spel, met andere naam, andere vorm en spelwijze, al wordt genoemd in een boek uit 1894. Maar velen trekken dit in twijfel.

Ok. Hier mijn versie van Galgje. Klik op nieuw woord en selecteer een letter.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 maart 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.