We zijn niet alleen

Vandaag las ik dit berichtje in de krant:

MÜNCHEN – Er zijn veel meer planeten zoals de aarde dan gedacht. Alleen al in onze Melkweg zijn er tientallen miljarden kleine, rotsachtige planeten waar de temperatuur precies goed is voor vloeibaar water.

Dat schatten onderzoekers van de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) in een woensdag gepubliceerd onderzoek. De aardeachtige planeten zijn interessant voor wetenschappers, omdat dat de plekken zijn waar buitenaards leven zou kunnen zijn. Toch is er op de gevonden planeten hoogstwaarschijnlijk geen leven mogelijk.

Ze draaien namelijk rond een bepaald soort sterren, de zogeheten rode dwergen. Die stralen veel zonnevlammen uit, ”die de planeet misschien onderdompelen in ultraviolette straling”.

Mijn eerste reactie was ‘hé, we zijn niet alleen’. Zojuist typte ik die zin (“we zijn niet alleen”) eens in bij Google. Het leverde ruim 3,5 miljoen reacties op. Naast zichzelf aanprijzende ondernemingen ‘we zijn niet alleen … de beste, de mooiste etc’, een groot aanbod van boeken, films/video’s en meningen over de mogelijkheid dat er op andere planeten ook mensen wonen of op zijn minst dat er daar ook leven is.

Nog niet eens zo lang geleden sprak Wouter Kurpershoek van KRO’s Brandpunt met wetenschappers van het SETI-instituut in Sillicon Valley. Dit instituut werkt nauw samen met NASA en de Universiteit van Californië om een duizenden jaren oude vraag te beantwoorden: zijn we niet alleen? Het is een 24/7 organisatie die met de meest geavanceerde apparatuur het heelal in tuurt op zoek naar leven buiten onze aarde. De documentaire van Brandpunt ‘we zijn niet alleen’.

“We zijn niet alleen” doet me ook denken aan Edgar Mitchell, astronaut op de Apollo 14. Hij was/is er stellig van overtuigd dat we niet alleen zijn en dat we regelmatig worden bezocht door buitenaards leven. Maar de Amerikaanse regering en andere overheden houden kennis en bewijzen daarvan voor ons verborgen. Hij zei het tijdens verschillende gelegenheden: Mankind has long wondered if we’re “alone in the universe. But only in our period do we really have evidence. No, we’re not alone”. En werd vervolgens geïnterviewd op  CNN in 2009

Wellicht kunnen we zeggen’we zijn niet alleen’. Maar dan voorlopig als aardse mensheid toch eenzaam.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 maart 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.