Indiase Ruimtevaart
Jaren geleden hoorde ik over de Indiase ruimtevaart ambities. Begin zestiger jaren sprak Vikram Sarabhai zich daarover uit. Hij voorspelde dat met communicatiesatellieten onderwijstelevisie over het hele land kon worden verspreid.
Daarnaast zou het meteorologische, sociaal economische en andere wetenschappelijke informatie kunnen geven waar het land zijn voordeel mee kon doen. Het kon bijvoorbeeld natuurlijke bronnen zichtbaar maken, helpen de visvangst te verbeteren en infrastructurele vragen beantwoorden.
Eerste satellieten
Met hulp van kennis en materiaal uit Rusland, Japan, Frankrijk en Amerika ontwikkelden de ambities van Sarabhai en zijn medewerkers zich binnen het Indiase ruimtevaart programma ISRO. En enkele jaren later bracht India zijn eerste satellieten in de ruimte. De ruimtevaart plannen waren niet, zoals bij alle andere landen, voortgekomen uit militaire omgeving.
De achtergrond lag bij burgerdoelen, zoals ze het zelf noemden, bijvoorbeeld om onderwijs over het enorme land te verspreiden. Naast alle voorbeelden van mogelijkheden, gaven ze toe dat er ook een beetje interne PR bij zat. Want het volk smulde van de technologische hoogstandjes van hun land.
Indiase ruimtevaart budget
Ruim tien jaar geleden had India een ruimtevaartbudget van een half miljard euro (5x meer dan Rusland). Er stonden toen al ruim 1000 grondstations over het land verspreid om de satelliet signalen op te vangen en door te stralen. Met die stations was het grootste deel van het land gedekt en werd al bijna 3 uur per dag schooltelevisie verspreid naar bijvoorbeeld de analfabeten in het land (ruim 40% van de totale bevolking).
Veel waardevolle gegevens
In 2001 stond het Indiase aardobservatie-programma bekend als de beste ter wereld. Ze konden toen inmiddels hun eigen satellietdraagraketten lanceren, zonder hulp van buitenaf. De fysische, chemische en biologische gegevens die ze van hun IRS-satelieten (Indian Remote Sensing) kregen waren niet alleen belangrijk en interessant voor eigen gebruik, maar werden ook verkocht aan andere landen (wetenschappers) die daar behoefte aan hadden. En zo ontwikkelden ze meer diensten. Tegen tarieven die sterk concurreerden met Westerse landen…
Bovenstaande staat in de verleden tijd. Ik weet niet hoe het Indiase ruimtevaartprogramma zich na 2001 verder heeft ontwikkeld.
… tegen tarieven die sterk concurreren met niet-ontwikkelingslanden. Want ondanks bovengenoemde ontwikkelingen wordt India nog steeds gezien als ontwikkelingsland.
Zie ook ‘India wil naar de maan ‘(pdf, elsevier 2001) en het vervolgbericht ‘India, de kleine wereld‘
De foto in de header is van ISRO, de Indian Space Research Organization
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Weg met de ‘ziekte’ van AlzheimerNieuwer: India – de kleine wereld »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.