Onderwijsmethoden

Ik was het archief van Polyvisie aan het opruimen. Niet het foto-archief, maar de dozen met contracten, krantenknipsel, folders en dergelijke. En opruimen is ook niet helemaal het goede woord, want het zit al allemaal in dozen. Net als bij het random een filmblik openen om me te laten verrassen, had ik zomaar een administratieve doos geopend. Daar stuitte ik op een artikel met Tilly van Kolck in de Automatiserings Gids van 19 april 1996 over de integratie van multimediale programma’s in onderwijsmethoden.

Juist omdat ik de afgelopen weken een aantal congressen heb bezocht over ontwikkelingen in het onderwijs en onderwijsmethoden, mensen uit het onderwijs heb gesproken en de digitalisering van taken altijd een onderwerp is dat ik met belangstelling volg, vond ik het bijzonder dit artikel te lezen.

De afgelopen weken ging het namelijk over het digitale schoolbord, BYOD (bring your own device), eductieve-apps, nieuwe onderwijsmethoden en andere ontwikkelingen die door de afzonderlijke makers allemaal als ‘je van het’ worden gepromoot. Terwijl ik door de gesprekken met mensen uit het onderwijs zie dat er nog veel aan de algemene organisatie bij onderwijsinstaties moet gebeuren. Die organisaties zijn overgeorganiseerd; de primaire onderwijstaken zijn ondergesneeuwd door te veel administratieve eisen, effectief gebleken onderwijstaken mogen niet worden uitgevoerd omdat daar een apart persoon voor is aangesteld en ga zo maar door. In die bureaucratische molochen moeten beslissingen worden genomen over nieuwe onderwijsmethoden en/of het invoeren van nieuwe mogelijken in de bestaande methoden.

Het gaat nu nog meer dan in 1996 om digitaal, maar er is verder niet nieuws onder de zon. En het is zeer de vraag of het nu wel gaan lukken.

Lees artikel: IT-branche is te haastig met multimedia in onderwijs (artikel in PDF en het originele artikel in PDF)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 april 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.