
65 jaar Wereldomroep
Vandaag 65 jaar geleden werd Radio Nederland Wereldomroep opgericht, de publieke zender die zich richt op het buitenland. Via radio, en later ook via televisie en internet, bericht de RNW in meerdere talen over Nederland en brengt zij nieuws naar de vele Nederlanders in het buitenland. Ook beoogt ze onafhankelijke informatie te geven aan mensen in landen waar geen persvrijheid is.
De RNW is voortgekomen uit diverse initiatieven die teruggaan tot begin van de vorige eeuw. Toen waren er al radiouitzendingen naar onze koloniën. Onder andere de radiozender van Philips (PHOHI – Philips Omroep Holland Indië) was bekend, zij verzorgde sinds 1927 uitzendingen vanuit Huizen naar Nederlands Indië. De onafhankelijkheidsstrijd van deze populaire omroep werd een verhaal op zich. Ze toonde daarmee het belang van een omroep die buiten de verzuiling stond. Een andere bekende omroeporganisatie die aan de wieg van RNW stond was Radio Oranje, die in de tweede wereldoorlog de burgers in Nederland op de hoogte hield van de regering in ballingschap.
Radio Oranje onderstreepte het belang van een omroep als RNW en de regering besloot dat er een officiële omroep moest komen. Op 15 april 1947 werd RNW opgericht als opvolger van PHOHI. De studio’s en zendmasten in Huizen werden overgenomen en aangevuld met masten in Lopik en Radio Kootwijk (tegenwoordig een dorp van de gemeente Apeldoorn met 100 inwoners).
Er werd in meer dan tien talen uitgezonden, momenteel in Nederlands, Engels, Spaans, Indonesisch, Papiamento, Sarnami, Portugees, Arabisch, Chinees en Frans. De belangstelling voor de uitzendingen van RNW is altijd groot geweest, ook al verschoof het luisterpubliek mee met de tijdgeest. Op dit moment zijn er veel luisteraars in Latijns Amerika en delen van Afrika.
In de loop van de tijd zijn er ook zendmasten bijgekomen, zowel in Nederland als op diverse plaatsen in de wereld. RNW is nog steeds overal in de wereld te ontvangen. Naast de vertrouwde korte golf, ook via satelliet, internet, pda, podcasting en Digital Radio Mondiale (de digitale standaard voor radio).
De komst van internet en andere informatiebronnen maakte de doelstelling Nederlanders in het buitenland te berichten over Nederland volgens de regering minder relevant. Ook beeldvorming over Nederland naar de wereld was niet meer nodig. Mede daarom werd vorig jaar besloten de Nederlandse dienst op te heffen en de service alleen nog te richten op landen waar geen persvrijheid is. Deze beslissing, ook ingegeven door de wens te bezuinigen, bracht met zich mee dat het budget van RNW wordt teruggebracht van bijna vijftig miljoen euro naar 15 miljoen euro en dat ook het personeelsbestand met tweederde werd teruggebracht.
65 jaar wereldomroep heeft mensen bij elkaar gebracht en de wereld kleiner gemaakt. Vrijdag 11 mei a.s. neemt de Nederlandse afdeling van RNW in een laatste uitzending afscheid van de vele Nederlanders die altijd trouw naar RNW luisterden. De historische 24-uurs uitzending zal in het teken staan van het einde van een tijdperk.

Vorige en volgende berichten
« Ouder: Leukste autocommercial aller tijdenNieuwer: Raadsel van Einstein »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.