Ritssluiting bij Google

Ritssluiting – een gewoon geniaal product

Ze zijn altijd leuk, vaak erg creatief en soms gewoon verrassend, de Google Doodles. Vandaag was het een ritssluiting met de letters GOOGLE van een geborduurd vezeltje. Niet iedereen zal op de ritssluiting hebben geklikt.

Uitvinding van de ritssluiting

Wie dat wel deed heeft gezien dat de Google doodle deze dag in het teken staat van de geboortedag van Gideon Sundback. Sundback is de uitvinder van de ritssluiting. Dat leverde hem bijna zestig jaar na zijn dood een verrassend leuk uitgewerkte google doodle op.

Gewoon maar geniaal

Bij de uitvinding van de ritssluiting moet ik direct denken aan één van de leukste boekjes uit mijn jeugd. Het boekje ‘Gewoon maar geniaal’ van Drs. P (Heinz Polzer). Hij beschrijft daarin ruim dertig uitvindingen. Het zijn alledaagse producten die buitengewoon veel invloed hebben (gehad) op ons leven, zoals het elastiekje, de paperclip, de lucifer, het rietje én de ritssluiting. Het washandje komt er niet in voor.

Die ritsluiting is ook verwerkt in de omslag van de uitgave van het boekje dat ik heb. Dat is volgens mij de eerste druk, waarin ook afbeeldingen staan. De latere drukken, ook met andere omslag, hebben die illustraties niet.

Het leuke bij de achtergrondverhalen die Polzer schrijft vond ik toen vooral de wijze waarop de producten ontstonden. De ene keer gebeurde dat door uitgebreid zoeken naar de oplossing van een probleem, de andere keer gewoon in een goddelijk geïnspireerde vonk. Drs. P. beschrijft elk product luchtig, maar grondig.

Drs. met de P van Polzer

Drs. P is natuurlijk vooral bekend geworden van zijn liedjes en verzen. Binnenkort wordt de inmiddels 92-jarige daarvoor geeërd met de uitgave van een luxe CD-box. Maar naast die verzen schreef hij meerdere informatieve boekjes. Waaronder ook boekjes over reclameteksten, want naast zijn optredens was hij copywriter. Voor een overzicht van de diversiteit moet je eens kijken op de wiki over Drs. P.

Wie geïnteresseerd is in patent 1.219.881 bij het Amerikaanse Patentbureau, hierbij de pdf (patent 1.219.881, de zipper)

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 april 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.