Kalverliefde. Ik had er een paar.

Ageeth Scherphuis is gisteren overleden. Ik vond haar een mooie vrouw. Vroeger. Niet dat ze dat wellicht niet is gebleven. Maar omdat ik het vooral met mijn jongetjesogen zo zag.

Juffrouw de Boer

Kalverliefde

Met juffrouw De Boer op schoolreisje. Linksachter haar mijn schoolvriendje Dolf van der Made

In de tweede klas van de lagere school kregen we les van juffrouw de Boer. Dat was mijn eerste grote kalverliefde. Hoewel ik toen een vriendinnetje had, was juffrouw de Boer mijn stille liefde.

Het vriendinnetje was gewoon leuk, en stoer. We kusten voorzichtig achter de grote boom op het schoolplein. Om ons heen stonden dan wat meisjes te gniffelen. Die zouden dat ook wel willen ervaren. Verder was het niets.

Maar van juffrouw de Boer had ik kriebels in mijn buik. Dat was een heel andere belevenis.

Kalverliefde

Mijn moeder wist er van. In de loop van het jaar kwam ik erachter dat nog een jongen in de klas had adoreerde. Tonny de Koning was ook verliefd.

Op een middag kwam de directeur van de school in de klas. Achter hem liep een huilende juffrouw de Boer. Ze pakte wat spullen bij elkaar en verdween weer.

Die middag kwam ik helemaal van streek uit school. Wat er aan de hand was wist ik niet. Maar na mijn hortend en stotend vertelde verhaal, wist mijn moeder waar mijn onrustigheid vandaan kwam. Juffrouw de Boer heb ik nooit meer gezien.

Bagheera Sitter

Kalverliefde

Bagheera Sitter tijdens kamp.

Het jaar daarop zat ik een periode bij de padvinders. Daar had ik eenzelfde adoratie voor een oudere vrouw. Ze was de Bagheera, Sitter was haar achternaam. Het was in mijn ogen een prachtige exotische vrouw. Waarschijnlijk een beetje indonesisch.

Tijdens een kamp had ik een bijzondere ervaring. We sliepen op een boerderij en de leiding, bestaande uit vier vrouwen, sliep in een aparte ruimte. Midden in de nacht begon een jongen te roepen in zijn slaap. ‘Inge Daniëlson’, riep hij telkens, ongetwijfeld dromend van een voetbalcarrière bij Ajax.

Diverse padvinders waren al wakker geworden. De leiding besloot de jongen in hun slaapruimte te laten slapen. Maar omdat zij dan wellicht zelf niet konden slapen gingen de Bagheera en de Raksha in de grote zaal slapen. De Bagheera legde haar slaapzak naast die van mij.

Toen ik die ochtend wakker werd, bleek ik half over haar heen te liggen met mijn slaapzak. Zij sliep nog, waardoor ik de situatie snel en ongemerkt weer kon herstellen.

Ageeth Scherphuis

Het zal ongeveer rond diezelfde periode zijn geweest, maar mogelijk was ik al iets ouder, dat ik ook zo’n kriebelend gevoel had voor een vrouw die ik alleen van de televisie kende. Dat was de al genoemde Ageeth Scherphuis. Maar het was er bijvoorbeeld ook voor Cox Habbema en zelfs Sonja Barend.

Hoe zoiets als kalverliefde ontstaat en wat het verder betekent weet ik niet, hoewel ik er naar kan raden. Maar ik weet wel dat het best heftige gevoelens waren, die deels werden aangewakkerd door gedachten en dagdromen. Daarnaast speelde ook de omgeving een rol. Want er waren vrouwen bij waar ook andere vriendjes van droomden. Die gemeenschappelijkheid versterkte de projectie van het verlangen.

Aan Ageeth heb ik jaren niet meer gedacht. En nu is ze dood. Ineens blijkt zo’n vrouw uit het verleden al bijna tachtig. Het brengt herinneringen naar boven. Niet alleen aan haar, juffrouw de Boer en Bagheera Sitter. Maar ook aan de jeugdliefdes uit mijn lagere schooklassen, zoals Marie-Therese van Thiel en Ingrid Daalhuizen.

Lees ook het bericht ‘liefdes beul

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 april 2012 door in de categorie 2012, Persoonlijk

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.