Prinsessendag in Utrecht

Emma met de jonge Wilhelmina

Eerder schreef ik al eens dat ik met Willem van Kooten constateerde dat in Nederland erg veel journalisten van elkaar overschrijven. De afgelopen dagen viel dat weer eens op in de aanloop naar Koninginnedag. Zelden was er de afgelopen jaren gepubliceerd over de oorsprong van Koninginnedag. Na een eerste berichtgeving erover kon je geen tijdschrift (kranten behoren daar ook toe) openslaan of er werd verteld over de hoofdredacteur van een krantje in Utrecht die twee eeuwen geleden suggereerde een Prinsessendag te organiseren in Utrecht.

Hoofdredacteur J.W. Gerlach van het Utrechts Provinciaal en Stedelijk Dagblad wilde met zijn oproep in 1885 de nationale eenheid benadrukken. Toen op de 31e augustus van dat jaar de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina werd gevierd, was dat nog een Utrechts feest. Pas enkele jaren nadat zij op achttienjarige leeftijd in 1898 de troon had bestegen werd het een echt landelijke volksfeest.

Lees verder over Koninginnedag op de site ‘rituelen en tradities’ van Jef de Jager

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 april 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.