- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Norman Finkelstein

Twee weken geleden kreeg ik vier films van Arnold, een vriend die goed wegwijs is in Torrent. De zogenaamde DVDrip’s pasten als avi-bestanden op één DVD. Alle vier waren films of documentaires over mensen die vanuit hun principes of om andere reden een bijzondere betekenis aan hun leven hadden gegeven.

De documentaire ‘a dat with Dr. Death‘ gaat over Jack Kevorkian, een Amerikaanse patholoog die mensen hielp bij zelfdoding en tenslotte werd veroordeeld.  De film ‘Milk‘ gaat over de Amerikaan Harvey Milk die streed voor de rechten van homo’s in Amerika, hij werd uiteindelijk de eerste openlijk homoseksuele stadsbestuurder in de Verenigde Staten en wordt tenslotte vermoord. De derde film ‘The Couragious heart of …  ‘ gaat over Irena Sendler, over wie ik gisteren schreef.

Norman_FinkelsteinVanochtend bekeek ik de laatste film, ‘American Radical, the trials of Norman Finkelstein‘. Het bleek in het kader van dodenherdenking een toevallige, bijzondere keuze. Want deze documentaire over de controversiële politicoloog ‘Norman Finkelstein ‘ behandelt diens strijd tegen de manier waarop joden de Nazi-holocaust gebruiken om nog steeds dingen voor elkaar te krijgen, zoals herstelbetalingen voor in de oorlog geleden schade. Ook het continue oproepen van schuldgevoelens is de jood Finkelstein een doorn in het oog. Hij is zoon van joodse ouders die de Holocaust in Duitsland overleefden. Maar zijn boek ‘de Holocaust industrie’, gaat niet over die holocaust, maar over hoe de Joden de Palestijnen onderdrukken en hoe de joden hun lijden in het verleden uitbuiten.

Op grond van zijn uitspraken werd hij onder druk van een joodse lobby ontslagen als professor en Israël heeft hem de toegang tot dat land ontzegd. In de documentaire wordt  Finkelstein gevolgd tijdens zijn lezingen overal in de wereld. Hij komt uitgebreid aan het woord, evenals zijn vriend en vijanden.

Vanmorgen hield de  Duitse bondspresident Joachim Gauck de jaarlijkse 5 mei lezing. Dat is een goed teken. Geleidelijk is bevrijdingsdag niet meer het ‘feestje’ van Joden en Nederlanders om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren.  Maar is het een dag om alle vrijheid te vieren (en de dag tevoren alle doden te herdenken). De vele Roma’s in de Tweede Wereldoorlog en de Duitsers die net zo goed slachtoffer waren van die ‘madness’. Maar wellicht ook de Vietnamesen, de Falklanders, de Irakezen etc.