het balancerende blikje

Het balancerende blikje

Het balancerende blikje is een goocheltruc die ik leerde van Tom van der Maas. Toen ik hem ruim 25 jaar leerde kennen, werkte hij als wetenschapsjournalist voor Avro radio. In zijn vrije tijd trad hij op als illusionist. Daar was hij mee begonnen tijdens zijn studie psychologie.

Tijdens zijn optredens boog hij lepels, zoals Uri Geller. Het duurde een tijdje. Maar uiteindelijk bevestigde hij dat de illusies die hij deed inderdaad zo werkten als ik vermoedde. Sinds die bevestiging wisselen we af en toe puzzels uit. Vaak raadsels waarbij een ogenschijnlijk eenvoudig problemen flink wat hersenactiviteit vergt, lateraal denken of inventiviteit. Gisteren kwam ik één van de oude trucs tegen. De truc van het balancerende blikje.

Het balancerende blikje

Je neemt een gewoon blikje frisdrank of bier. Het leukst is het als je de truc uitvoert tijdens een feestje of andere samenkomst van mensen. Dan voer je het uit met het drankje dat je op dat moment nuttigt.

Trotseer dan de wetten van de zwaartekracht door het blikje te laten balanceren in een hoek van 45 graden op een tafel of andere vlakke ondergrond. Nadat je het even een tijdje zo hebt laten staan pak je het weer op en drinkt weer verder.

Je omstanders zullen het direct ook proberen. Maar het zal ze in de meeste gevallen niet lukken. Zeker niet als je het hen met jouw blikje laat proberen.

Weinig nodig

Het leuke van de truc is dat je er verder niets voor nodig hebt. Iedereen kan het controleren, er omheen lopen en dergelijke. Het is een verbazingwekkende truc, zonder magneten of andere hulpmiddelen. En je kunt het met elk blikje drank uitvoeren.

De eenvoudigste trucs zijn vaak het meest verbazingwekkend. Het leuke van deze is je erna letterlijk het geheim van de truc opdrinkt.

Het geheim van het balancerende blikje

Neem elk blikje drank dat je wilt en drink het voor ongeveer tweederde leeg. Dat is het.

Het blikje is voor tweederde leeg en bevat nog eenderde drank.  Je moet wellicht vooraf oefenen om jezelf een indruk te geven. Dan ontdek je hoeveel je nodig hebt om de truc te laten slagen. Het derde deel dat rest in het blikje is het tegengewicht waardoor het blikje balanceert.

Vervolg van de truc

Zet het blikje op zijn kant en houdt het nog even vast om de resterende drank de gelegenheid te geven tot rust te komen. Laat het daarna los en doe een flinke stap achteruit om de omstanders te tonen dat je niet meer met het blikje verbonden bent.

Je kunt eventueel als een volleerd illusionist even je hand voorzichtig rond het blikje laten gaan. Daarmee toon je er geen draadjes aan verbonden zijn. Pak tenslotte het blikje weer op en neem een slok.

Geen of nauwelijks navolgers

het balancerende blikje

de truc met het balancerende blikje

Iedereen die het daarna met jouw blikje probeert zal het niet lukken een balancerend blikje te krijgen. Eenvoudig omdat er na jouw slok minder dan een derde deel drank rest.

Tip 1. Een hoog bierblik maakt de truc nog indrukwekkender
Tip 2. Het werkt met bijna elk blik; de kans dat je er een treft waarmee het niet werkt is nihil
Tip 3. Gebruik absoluut een vlakke ondergrond
Tip 4. Als iemand het blik oppakt tijdens je act zal er niets vreemds aan het blik te ontdekken zijn. Maak laat niemand het dan proberen. Maak een opmerking als ‘he joh, pak je eigen biertje’ en pak het blik af en neem een slok. Als ze het daarna alsnog willen proberen…

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.