- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Popconcerten fotograferen (2)

Herman van Veen

Ik schreef al eens over de popconcerten die ik fotografeerde. De negatieven en dia’s die ik daarvan heb zijn allemaal netjes opgeslagen. Van enkele liet ik ook afdrukken maken.

Een groot deel daarvan is, met de toegangskaartjes, in een plakboek gekomen. Mijn toenmalige vriendin Nancy Simonis vond het leuk zo’n boek samen te stellen. Dat boek moet nog ergens in een doos liggen, maar ik ben het nog niet tegengekomen.

Popconcerten en herinneringen

Gisteren vond ik weer wat afdrukken en toegangskaartjes van popconcerten. Naar de meeste concerten ging ik tijdens de laatste twee jaren van mijn middelbare schooltijd. Daarna niet meer minstens elke week een concert.

Het leuke is dat het experiment in de foto’s is terug te zien. Ik begon fotograferen van de concerten met een Praktica. Na verloop van tijd kocht ik een Nikon FM. En kort daarna een FE om met verschillende films en lenzen te kunnen werken. Dat laatste zonder steeds de verwisselen.

Filmpjes

Het ene concert namen we (veel concerten ging ik met klasgenoot Appie Pot) 400 ASA kleuren negatieffilm mee. Bij een ander concert zwartwit, Kodachrome diafilm of Fujichrome (chrome stond voor diafilm).

Het gebruikte afdrukpapier verschilde ook. De foto’s werden vrijwel allemaal glanzend afgedrukt, maar toch is er verschil. In het begin drukte ik zelf zwartwit af. Maar meestal bracht ik mijn films naar Foto van Walsum en Foto Abstede.

Herinneringen

Dat alle foto’s stof hebben gehapt de afgelopen jaren is duidelijk te zien en sommige afdrukken zijn wat verbleekt. Maar ze roepen wel herinneringen op. Ik zal ooit nog eens kijken of ik meer kan achterhalen. Maar bij onderstaande foto’s zijn al hele verhalen te vertellen.

Enkele vluchtige opmerkingen:

Enkele foto’s en kaartjes: