Samen slimmer

Het weekend begon anders dan anders. Vrijdag is mijn vader naar een verzorgingshuis gebracht. Dit weekend staat in het teken van verandering en een weg vinden in de nieuwe situatie. Er wordt heen en weer gebeld tussen mijn broers en mij om te kijken hoe we de komende tijd een en ander praktisch en soepel kunnen oplossen. Dit weekend schrap ik mijn geplande activiteiten, keek naar de laatste show van Theo Maasssen op DVD en begon aan het boek ‘Samen slimmer’.

Het boek ‘Samen slimmer‘ beschrijft over hoe de ontwikkelingen rond  ‘crowd’ onze samenleving gaan veranderen. Informatie over ontwikkelingen rond ICT, internet en crowd kreeg/krijg ik al van vrienden als Ruud Kluivers, Paul Piebinga, Bert Dijkshoorn, Tom van der Maas en anderen die op spilfuncties werken bij organisaties waar deze ontwikkelingen een belangrijke rol spelen. In het boek wordt het echter in een kader geplaastst door de auteur Maurits Kreijveld.

De vrienden belichten voornamelijk de technische, economische en futuristische kanten. In het boek worden deze behandeld in combinatie met de sociale en psychologische componenten. Maurits Kreijveld schreef het boek na een uitvoerig onderzoek voor Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Hij sprak daarvoor met ruim honderd deskundigen rondom de genoemde vakgebieden, zoals wetenschappers, ontwerpers, filosofen, techneuten en visionairs . Eén van die deskundigen is de media- en massapsycholoog Jaap van Ginneken, wiens boeken ik al jaren lees. Daarnaast zijn het experts als Marleen Stikker, Jaap van den Herik, Annemieke Roobeek en Erwin Blom. Daarnaast deed hij uitgebreid literatuuronderzoek en haalde hij informatie uit diverse andere bronnen.

De boodschap van het boek is dat internet de wereld verandert doordat we op een geheel andere manier kunnen samenwerken.  Op een manier die tot nu toe niet mogelijk was. Daardoor kunnen we veel beter gebruik maken van de talenten, ideeën, kennis, creativiteit en mankracht die in onze samenleving aanwezig zijn. Samen zijn we slimmer. Dat wordt ook wel de ‘wisdom of crowds’ genoemd.

Daarmee kunnen we onze kwaliteit van leven verbeteren, elkaar helpen, maatschappelijke vraagstukken aanpakken en betere producten en diensten maken. De mogelijkheden zullen alleen maar toenemen. Naast de voordelen wijst het boek ook op de nadelen of gevaren. De volgzame crowd kan namelijk ook de verkeerde kant opgaan.

Het boek staat naast een goede samenhangende theorie vol met praktische voorbeelden waarmee geleidelijk een beeld wordt gevormd van hoe de toekomst er uit zal (kunnen) gaan zien.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.