Rutte en het zuivere drinken

Rutte en het zuivere drinken

Jenever van Rutte stond voor mij al voor het zuivere drinken. Dat was al zo voor ik, een aantal jaren geleden, met het Stichts Ondernemers Genootschap een bezoek bracht aan de distilleerderij van Rutte & Zoon.

John Rutte, de laatste Rutte in de zaak, leidde ons langs de tonnen met verse sinaasappels waarmee hij op dat moment zijn sinaasappellikeur maakte. In andere tonnen zaten appels, noten en andere ingrediënten.

Hij toonde het gehele bedrijf dat zijn overovergrootvader Simon in 1830 had opgericht. De distilleerderij werkte met verse producten en dat proefde je. De smaak van Rutte is heel anders dan bij de chemische ingrediënten van collega Bols. Zoals je bij water spreekt van zuiver, zou je ook bij het drinken van deze ‘eerlijke ingrediënten’ van het zuivere drinken kunnen spreken.

Het zuivere drinken en de ontwikkelingen

Het kan zijn dat Rutte inmiddels is overgenomen door Bols. Dat vertelde een kroegbaas me twee jaar geleden, toen ik wees op de jenever van Rutte achter hem op een plank. Maar een overname ligt niet in de lijn van de huidige ontwikkelingen op drankgebied.

Want de afgelopen tijd lees je regelmatig over nieuwe, kleinschalige bier en sterke drank producenten. En ook over kleine producenten die weer meer aan de weg timmeren of de oude stokerij- of distilleermethodes oppakken. Persoonlijk vind ik dat een mooie ontwikkeling.

Bier assortimenten

Vroeger ging ik nog wel eens met vrienden naar Leuven. Daar heb je café’s met honderden soorten, voornamelijk Belgisch, bier en natuurlijk het beroemde Zythos Bierfestival. Of we gingen eenvoudig naar café Primus in de Jan van Scorelstraat; zie hier interieur met aanbod van enkele van hun honderden bieren. Binnenkort zijn er overal in Nederland Bierfestivals, op 19 mei in Utrecht. Daar doen talrijke kleine bierbrouwerijen uit de provincie aan mee.

Van Toor overgenomen

In de krant kwam ik een artikel tegen over Leo Fontijne, die distilleerderij Van Toor overnam. Als eenmanszaak staat hij tussen de grote jongens Bols en Hooghoudt op een jeneverfestival. Hij is de enige die nog de oude, authentieke schelvispekel maakt. Hij maakt ook nog volgens oud recept Kandeel, het kraamanijs dat men vroeger schonk bij kraamvisites. Onlangs stond er ook een artikel over Oranjebitter in de krant en was er een special van het NOS Journaal over de kleine distilleerder Van Wees/De Ooievaar en de grote De Kuyper.

Leuk is ook dat er weer meer wordt geëxperimenteerd met smaken door de kleine brouwerijen, distilleerderijen en stokerijen. Dat deden de grote jongens altijd al, maar vanuit commericële overweging. De kleintjes doen het uit liefhebberij, passie voor het vak of gewoon om zich op een leuke manier te onderscheiden. En vaak gebruiken zo daarbij ook eerlijke ingrediënten, waardoor we het zuivere drinken op vele plaatsen terugzien.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen, Eten & Drinken

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.