Zuiver drinken

Een aantal jaren geleden was ik met het Stichts Ondernemers Genootschap in de distilleerderij van Rutte & Zoon. John Rutte, de laatste Rutte in de zaak, leidde ons langs de tonnen met verse sinaasappels waarmee hij op dat moment zijn sinaasappellikeur maakte. In andere tonnen zaten appels, noten en andere ingrediënten. Hij toonde het gehele bedrijf dat zijn overovergrootvader Simon in 1830 had opgericht. De distilleerderij werkte met verse producten en dat proefde je. Heel wat anders, volgens John, dan de chemische ingrediënten van collega Bols. Zoals je bij water spreekt van zuiver, zou je ook bij het drinken van deze ‘eerlijke ingrediënten’ van zuiver drinken kunnen spreken.

Het kan zijn dat Rutte inmiddels is overgenomen door Bols. Dat vertelde een kroegbaas me dat twee jaar geleden, toen ik wees op de jenever van Rutte die achter hem op een plank stond. Maar een recente overname ligt niet in de lijn van de huidige ontwikkelingen op drankgebied.

Want de afgelopen tijd lees je regelmatig over nieuwe, kleinschalige bier en sterke drank producenten. En ook over kleine producenten die weer meer aan de weg gaan timmeren of de oude stokerij- of distilleermethodes oppakken. Persoonlijk vind ik dat een mooie ontwikkeling.

Vroeger ging ik nog wel eens met vrienden naar Leuven. Daar heb je café’s met honderden soorten, voornamelijk Belgisch, bier en natuurlijk het beroemde Zythos Bierfestival. Of we gingen eenvoudig naar café Primus in de Jan van Scorelstraat; zie hier interieur met aanbod van enkele van hun honderden bieren. Binnenkort zijn er overal in Nederland Bierfestivals, op 19 mei in Utrecht. Daar doen talrijke kleine bierbrouwerijen uit de provincie aan mee.

In de krant kwam ik een artikel tegen over Leo Fontijne, die distilleerderij Van Toor overnam, en als eenmanszaak tussen de grote jongens Bols en Hooghoudt op een jeneverfestival staat. Hij is de enige die nog de oude, authentieke schelvispekel maakt. Hij maakt ook nog volgens oud recept Kandeel, het kraamanijs dat vroeger geschonken werd voor de kraamvisite. Onlangs stond er ook een artikel over Oranjebitter in de krant en was er een special van het NOS Journaal over de kleine distilleerder Van Wees/De Ooievaar en de grote De Kuyper.

Leuk is ook dat er weer meer wordt geëxperimenteerd met smaken door de kleine brouwerijen, distilleerderijen en stokerijen. Dat deden de grote jongens altijd al, maar vanuit commericële overweging. De kleintjes doen het uit liefhebberij, passievoor het vak of gewoon om zich op een leuke manier te onderscheiden. En vaak gebruiken zo daarbij ook eerlijke ingrediënten, waardoor we zuiver drinken.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code