Ideeënverzameling (3)
Regelmatig plaats ik deze site ideeën uit mijn database van 1990 – 2000. Op 8 februari j.l. plaatste ik een ideeënverzameling die ik vond onder de T op één pagina bij elkaar. Een maand later een aantal ideeën van onder de N. Overigens bevat de database niet alleen ideeën, maar ook verwonderingen die aanzetten tot creativiteit. Bij de verantwoording schreef ik al dat mogelijk sommige van de ideeën inmiddels zijn uitgevoerd.
Hieronder een korte ideeënverzameling uit het tabje ‘R’:
Reclame op toneel
Soaps zijn ontstaan toen in pauzes van hoorspelen reclame werd gemaakt voor zeepfabrikanten, die de hoorspelen sponsorden. Nu het elitaire rond toneel en andere theaterstukken weg is, kun je ook in theaters reclame maken vooraf en in de pauze. De toneelspelers kunnen zelf bijdragen. Wellicht kan het op een aangepaste wijze, zoals ook bioscoopreclame door de aard van de situatie vaak afwijkt van televisiereclame. (3 mei 1999)
Reis langs het spoor in foto’s en tekst
Een project met bezienswaardigheden en info langs het spoor. Langs het spoor worden borden geplaatst met daarop bezienswaardigheden of tekst uit de plaats waar de trein langs rijdt. Dat kan een foto zijn of een korte tekst (leesbaar vanuit een rijdende trein). Daarnaast komen de bezienswaardigheden in boekjes, een AV-productie en dergelijke. Er zijn acties mee te maken, er kan een wedstrijdelement in worden gebouwd en dergelijke. Het project wordt gesponsord door Nederlandse Spoorwegen, plaatselijke musea of gemeenten, bedrijven langs het spoor of die juist niet langs het spoor staan. (28 aug. 1998)
Riemen vast – check in vliegtuig
Zoals in sommige auto’s wordt aangegeven dat een inzittende zijn/haar autogordel niet om heeft, zo moet dat in een vliegtuig ook kunnen met de riemen. In plaats van overal checken, kan de stewardess in geval van calamiteiten snel zien of iemand zijn gordel niet om heeft op een overzichtspaneel. (14 juli 1994)
Reminder beeld in verkeer
In Frankrijk staan soms/vaak herdekkingsbeelden en –plateaus op plaatsen waar iemand in het verkeer is verongelukt. In Nederland is het vaak een bloemetje dat is neergelegd door familie. Iedereen weet wat het betekent als je weer eens wat bloemetjes onder een vangrail ziet liggen. Het is toch even een moment, ook als is het slechts seconden, waarbij je eraan denk dat het verkeer of bep. verkeersgedrag mensenlevens kost (nog los van de vele gewonden). Waarom niet op sommige plaatsen, met name risicoplaatsen, een permanent herdekkingsbeeld (dat kan ook één opvallend beeld zijn dat op al die plaatsen wordt gebruikt). (24 juni 1999)
Ruimtebesparende glasbak
Een glasbak met automatische glasbreker bespaart ruimte. Flessen en glas in glasbakken is volumieus (?). Een hoop lucht en de glasbak zit snel vol. Iedere keer dat er een fles of ander glasvoorwerp in de bak wordt gegooid, zou het gebroken moeten worden waardoor het minder ruimte inneemt. Dat moet automatisch gaan, niet aan de mens overlaten. Het zou een constructie kunnen zijn met een hamer gekoppeld aan de klep die de bakingang afsluit. (9 oktober 1996)
Realtime portrettenexpositie
Maak een realtime portrettengalerij waarbij van de bezoekers portretfoto’s worden gemaakt, die direct in de expositie worden ingepast. De laatst gemaakte foto wordt random geplaatst of komt achterin en schuift langzaam naar voren tot het na x-aantal bezoekers uit de expositie verdwijnt. (Dit idee is van 23 maart 1998, tegenwoordig zou het ook kunnen in lcd-expositie, waarbij foto’s worden getoond op lcd-schermen)
Rond pijpslot
Een slot waarbij bij het sluiten aan alle vier de zijden een pijp in de deurpost steekt. Het slot bestaat uit een draaimechanisme. Achter het gat waar de sleutel in gaat zit een schijf met de vier pijpen (een korte naar de dichtstbijzijnde kant, een middellange naar de overliggende kant en twee lange naar boven en onder). De pijpen zijn zo aan de schijf bevestigd dat bij het dichtdraaien de schijf zo in beweging komt dat de pijpen in de gaten in de deurpost vallen. Eventueel kunnen overigens meer pijpen worden gebruikt. Ook is het mogelijk de plaats van de schijf op een andere plaats in de deur te hebben dan achter het slot (door een overbrengingsstang). Ook kan de plek waar een pijp in de deurpost gaat variëren. (4 sept 1996)
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.