Lenteakkoord en btw

Dinsdag kwam er iemand terug op een bericht dat ik eind vorig jaar schreef ( naar de mensen gaan ). Ik heb er zelf ook nog vaak aan gedacht. En nu met het zogenaamde Lenteakkoord weer. Onze politici weten absoluut niet wat er speelt onder de mensen, in de markt en dergelijke. Ze besturen het land op abstracties en maken beleid zoals vroeger een interim manager dat deed terwijl ie door een bedrijf liep*.

Het ontbreekt de zittende politici aan kennis, die gelukkig nog enigszins aangevuld kan worden door ambtenaren, aan creativiteit om zaken doortastender aan te pakken en de wil om tot echte oplossingen te komen. Laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat er nu uberhaupt wat ligt, alles is op dit moment beter dan niets, maar het had eenvoudig veel effectiever gekund.

Neem de verhoging van de BTW. Die gaat al per oktober in en wordt gedeeltelijk terug gegeven via de loon- en inkomstenbelasting. Ten eerste is het ongustig dat de verhoging per oktober ingaat en niet op januari tijdens het nieuwe kalenderjaar. Nu moet in de meeste administratieve programma’s worden geprogrammeerd omdat je drie kwartalen oude BTW hebt en één kwartaal de nieuwe. Daar is geen enkel programma op berekend. Terwijl in het nieuwe boekjaar het btw-tarief eenvoudig zou kunnen worden verhoogd (de oude in de plaats van de nieuwe) zonder dat grote aanpassingen nodig zijn om twee btw-tarieven naast elkaar te hanteren.

En waarom is er een BTW-verhoging? Ze zeggen dat het is om ‘gelijk te lopen aan de rest van Europa’. Maar dat Europa-argument gebruiken ze alleen als het ze uitkomt. Bij andere zaken, waarbij gelijklopen echt gunstig zou zijn, wordt het argument als niet geldig genegeerd. Gelukkig wordt bij de BTW-verlaging ook gezegd dat het valt in het kader van weer op peil krijgen van de overheidsuitgaven, dat het geld oplevert. De BTW-verhoging zoals voorgesteld in het lenteakkoord levert de overheid 4 miljard euro op. Wat de invoering de belastingdienst en ondernemers kost wordt daarbij niet verteld. En wat het idee erbij is voor het op gang krijgen van de economie ook niet. De consument houdt de hand op de knip en dat zal met de btw-verhoging niet veranderen (integendeel).

Ik gaf al aan waarom het volgens mij verstandiger is, als het dan toch moet, de btw pas in januari te verhogen. Maar wat als het alleen om die 4 miljard zou gaan? Zouden ondernemers, juist om het voor de consument niet duurder te maken, bereid zijn dat bedrag gezamenlijk op te hoesten om de BTW-verhoging en de eventuele kosten van invoering te voorkomen (denk ook aan het herplakken van verpakkingen). Er zijn ruim 850.000 bedrijven in Nederland. Wanneer je deze allemaal een x-percentage meer belasting laat betalen (gemiddeld 850.000 * 4700 euro), dan zit je ook op 4 miljard. Maar dan met slechts één extra handeling bij de belastingdienst.

Als de voordelen gunstig zijn en de nadelen niet ongunstig, dan heb je een goede oplossing. Maar bij het lenteakkoord zijn volgens mij van veel voorstellen de voordelen niet optimaal gunstig en de nadelen ongunstig. Wellicht niet voor de zittende politici, maar wel voor het land en haar inwoners.

* De interimmers die ik tegenkwam bij bedrijven vroegen hoeveel mensen er werkten, wat de omzet was en wat de winst en vertelden dan hun oplossing, meestal het standaardantwoord ‘er moeten x van de mensen uit’ of een andere cliché-antwoord.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.