Karremans en zijn vervolging

Is het een geval van ‘Barbertje moet hangen’? In ieder geval hangt de mogelijke strafrechtelijke vervolging al vanaf 1995 boven zíjn hoofd, alsof hij ‘als pianist’ de schuldige is van de moord op 7000 moslimmannen door toenmalige generaal Mladic in 1995.

De landelijke reflectiekamer, een groep die vorig jaar is opgericht om gevoelige justitiële zaken te bespreken, heeft het Openbaar Ministerie positief geadviseerd over de vervolging van Karremans.

De vervolging is het gevolg van de aangifte van enkele nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica tegen Karremans. Ook tegen zijn plaatsvervanger Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen is wegens oorlogsmisdaden en genocide aangifte gedaan.

Onlangs stond dit commentaar van René Rijckevorsel in de Elsevier. Ik had het niet beter kunnen vertellen:

Het Openbaar Ministerie (OM) overweegt serieus om Thom Karremans en twee van zijn adjudanten te vervolgen. Karremans was commandant van Dutchbat in de zomer van 1995, toen hij de enclave Srebrenica in Bosnië moest uitleveren aan de Serviërs van de brute generaal Ratko Mladic. duizenden moslimmannen die eerder bescherming genoten van de Nederlandse blauwhelmen, vonden een wrede dood.

Een vreselijke historie en een nationaal trauma. Maar Karremans vervolgen? Het was inderaad niet zo slim van hem om het glas te heffen met Mladic. Maar als er al iemand vervolgd moet worden, zijn dat eerder de slappe oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve (toen VVD, nu D66) en de Kamerleden die de Dutchbatters met een onbeholpen pacifistische opdracht naar Bosnië stuurden. en waarom richt het OM de pijlen niet op de Verenigde Naties, dei Karremans’ troepen uti de lucht weigerden te steunen?

Karremans zelf zei destijds tegen Mladic: ik ben de pianist maar. En meer dat dat was hij niet. Een onhandige uitvoerder van een bleek mandaat op een onmogelijke plaats. Een onwetende pion in een internationaal steekspel dat de val van Srebrenica nodig had om tot de opdeling van voormalig Joegoslavië te komen.

Als Voorhoeve en oud-landmachtcommandant Hans Couzy ruggegraat hebben, gaan zij naar Arnhem en zeggen: schiet op ons, de dirigenten. Trouwens, heeft het OM niks beters te doen dan zich te buigen over Srebrenica? Zit in Arnhem niet ook de afdeling die gaat over de vervolging van échte oorlogsmisdadigers die als asielzoeker Nederland in kwamen?

René van Rijckevorsel

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.