Marc Newson

Mijn opa van moeders kant was architect. Als ik van mijn oma pianoles had gehad, ze was voor mijn geboorte lerares op het conservatorium, liep ik wel eens bij hem binnen. Hij was toen al gepensioneerd, maar stond nog reglmatig achter zijn tekentafel. Ik wist wat ik wilde worden, bouwkundige óf industrieel vormgever. In die tijd tekende ik veel, zowel gebouwen als zelf bedachte producten. Ook sloopte ik speelgoed om te kijken hoe ze waren gemaakt. Ik kreeg het daarna, zoals die prachtige speelgoed brandweerwagen, niet altijd meer in elkaar. Het is onderdeel van annekdotes uit mijn jeugd die mijn ouders nog steeds leuk vinden te vertellen.

Industriële vormgeving heeft altijd mijn interesse gehouden. Vooral ontwerpers die zich niet slechts richten op één soort product, maar die veelzijdigheid tonen, hebben daarbij mijn voorkeur. En als het dan ook nog vrolijk en kleurrijk is, zoals de ontwerpen van Alessi, dan is het helemaal top.

Waar Alessi inmiddels een hele ontwerpfabriek is, scoort Marc Newson in zijn eentje qua veelzijdigheid buitengewoon hoog. Binnenkort komt een overzicht van zijn werk in boekvorm uit. Dat zal eerdaags plaatsvinden bij uitgever Taschen, die bij mij bekend staat om zijn grote, dikke, maar vooral voordelige boeken. Het 600 pagina’s dikke boek over Marc Newson gaat echter 750 euro kosten als het in september uitkomt.

Ontwerper/kunsternaar Marc Newson ontwierp (of werd bekend van) een futuristische jas voor GORE-TEX® en G-Star, een fotocamera voor Pentax, een Riva boot en vele, vele andere producten. Een kleine selectie (meer op zijn site):

 

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.