Breinscheet

Zoekend naar informatie over octrooien kwam ik op een Amerikaanse website het woord ‘brain fart’ tegen. Breinscheet. Het woord intrigeerde me, ik liet me erdoor ver- of afleiden om te zien wat dat was, een breinscheet.

Wikipedia omschrijft het als volgt:

Een breinscheet (‘brain faart’ kan schertsend worden afgeleid van “herseninfarct”) is jargon voor een speciaal soort abnormale hersenactiviteit, die wordt veroorzaakt door een menselijke fout tijdens het uitvoeren van een repetitieve taak, of meer in het algemeen de aanduiding van een geestelijke laksheid of een taakgerelateerde vergeetachtigheid.

De Noorse neurowetenschapper Tom Eichele  heeft de breinscheet ontdekt. Hij zag op hersenscans dat 30 seconden voor iemand een fout maakt een activiteit in de hersnen waarneembaar is die kan worden aangeduid als een breinscheet.  Eichele en zijn team vermoeden dat het afwijkende gedrag het resultaat is van een poging van de hersenen om zich de moeite van een inspanning te besparen door over te gaan naar een meer rustgevende staat. De wetenschappers beschreven hun bevindingen in 2008 in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.

In de Verenigde Staten wordt de term ‘brain fart’ gebruikt om een betreurenswaardige of slecht doordachte keuze aan te geven. De ijshockyer Denis Gauthier zei dat de breinscheet zich voordoet wanneer je ’tijdelijk je gevoel voor logica verliest. .. en je iets doms doet’. En onderzoeksjournalist Louis Pierson zegt dat hoewel ongelukken kunnen worden voorkomen, breinscheten onvoorspelbaar zijn, niet te voorkomen en univserseel. Hij huldigt de theorie dat Moeder Natuur de ondoorgrondelijke kleine irritatie van de breinscheet heeft gemaakt als veiligheidsmaatregel. Maar het meest waarschijnlijk is dat de breinscheet gewoon ontsnapt aan de hersenen zoals de flatus.

Aan de breinscheet verwante fenomenen zijn onder andere:

  • snelweg hypnose (ook wel, ‘witte lijnen koorts’) waardoor je op de automatische piloot lijkt te rijden, wel overal op lettend, maar je er achteraf niets meer van kunt herinneren.
  • hersenbevriezing, de korte koude pijn in je voorhoofd na het happen in een ijsje.
  • Transcraniële magnetische stimulatie
  • Senioren moment, een waarschijnlijk biologisch veroorzaakt fenomeenje dat wanneer een oudere bij een taak wordt onderbroken hij daarna even niet meer weet waar hij mee bezig was.
  • Tipje van de tong, dat het lijkt alsof je hersenen een gezocht woord, naam of titel al hebben gevonden, maar dat je het niet kunt bewust kunt maken.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.