Breinscheet
. Zoekend naar informatie over octrooien kwam ik op een Amerikaanse website het woord ‘brain fart’ tegen. Breinscheet. Het woord intrigeerde me, ik liet me erdoor ver- of afleiden om te zien wat dat was, een breinscheet.
Breinscheet
Wikipedia omschrijft het als volgt:
Een breinscheet (‘brain faart’ kan schertsend worden afgeleid van “herseninfarct”) is jargon voor een speciaal soort abnormale hersenactiviteit, die wordt veroorzaakt door een menselijke fout tijdens het uitvoeren van een repetitieve taak, of meer in het algemeen de aanduiding van een geestelijke laksheid of een taakgerelateerde vergeetachtigheid.
De breinscheet, een ontdekking
De Noorse neurowetenschapper Tom Eichele heeft de breinscheet ontdekt. Hij zag op hersenscans een activiteit in de hersenen 30 seconden voor iemand een fout maakt. Het zou kunnen worden aangeduid als een scheet van de hersenen. Eichele en zijn team vermoeden dat het afwijkende gedrag het resultaat is van een poging van de hersenen om zich de moeite van een inspanning te besparen door over te gaan naar een meer rustgevende staat. De wetenschappers beschreven hun bevindingen in 2008 in het tijdschrift Proceedings van de National Academy of Sciences.
De Amerikaanse versie
In de Verenigde Staten wordt de term ‘brain fart’ gebruikt om een betreurenswaardige of slecht doordachte keuze aan te geven. De ijshockyer Denis Gauthier zei dat de breinscheet zich voordoet wanneer je ’tijdelijk je gevoel voor logica verliest. .. en je iets doms doet’.
Volgens onderzoeksjournalist Louis Pierson kun je ongelukken voorkomen. Maar breinscheten gebeuren onvoorspelbaar. Je kunt dit universele fenomeen niet tegengaan. Hij huldigt de theorie dat Moeder Natuur de ondoorgrondelijke kleine irritatie van de breinscheet heeft gemaakt als veiligheidsmaatregel. Maar het meest waarschijnlijk is dat de breinscheet gewoon ontsnapt aan de hersenen zoals de flatus.
Breinscheet en aanverwanten
Aan de breinscheet verwante fenomenen zijn onder andere:
- Snelweg hypnose (ook wel, ‘witte lijnen koorts’) waardoor je op de automatische piloot lijkt te rijden, wel overal op lettend, maar je er achteraf niets meer van kunt herinneren.
- Hersenbevriezing, de korte koude pijn in je voorhoofd na het happen in een ijsje.
- Transcraniële magnetische stimulatie
- Senioren moment, een waarschijnlijk biologisch veroorzaakt fenomeen. Het gebeurt als je een oudere stoort bij een taak. Na de onderbreking weet die senior even niet meer waar hij mee bezig was.
- Tipje van de tong, dat het lijkt alsof je hersenen een gezocht woord, naam of titel al hebben gevonden, maar dat je het niet kunt bewust kunt maken.

Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.