De Oud Utrechter

September 2010 verscheen het eerste nummer van De Oud Utrechter. De gratis krant was de Utrechtse uitgave van een Rotterdams initiatief. De Rotterdamse editie, de Oud Rotterdammer, was na een paar jaar inmiddels een groot succes. De bedenker van het blad vroeg Ton van den Berg, oud redacteur van het Utrechts Nieuwsblad, om een Utrechtse versie te maken, de Oud Utrechter.

Ik sprak Ton enkele weken voor de deadline van het 0-nummer. ‘Met jouw enorme archief en schrijftalent moet je toch een interessante rubriek kunnen maken’, zei hij. Het idee achter de Oud Utrechter was een blad te maken waarin lezers hun eigen verhaal zouden vertellen, waardoor mondelinge geschiedschrijving zou worden vastgelegd. ‘Dat kan natuurlijk’, was mijn antwoord, ‘wat dacht je van een rubriek van het verhaal bij een foto? Elke keer een foto waarop mensen kunnen reageren met hun herinneringen en verhalen. De eerste afleveringen schrijf ik zelf wel en als er verhalen binnenkomen dan redigeer ik ze’.

Elke twee weken leverde ik een foto en verhaaltjes bij een eerdere foto. Na ongeveer tien afleveringen begonnen er geleidelijk verhalen van lezers binnen te druppelen. Deze kwamen soms per mail, maar meestal per post. Opvallend daarbij was dat vrouwen hun tekst met pen hadden geschreven en mannen van de typemachine of computer hadden gebruikt.

Na anderhalf jaar overlegden Ton en ik over de rubriek. Het aantal inzendingen viel ons tegen. Persoonlijk vond ik, in het algemeen, de balans tekst/foto van de Oud Utrechter niet zo goed. Er zouden best wat meer foto’s in mogen. Er waren inmiddels al veel foto’s van lezers binnengekomen en daar zat dan meestal wél een bijbehorend verhaaltje. De rubriek ‘Wat is uw verhaal?’ werd omgedoopt naar ‘Wat is uw foto?’.

Hier de eerste, opgemaakt pagina van de rubriek ‘wat is uw verhaal?‘, bekijk voor alle verschenen uitgaven van de Oud Utrechter het kranten archief. Deze link is ook leuk om door te sturen naar Oud Utrechters buiten Utrecht. Ton ontvangt tegenwoordig regelmatig post van lezers buiten de provincie.en uit het buitenland van geëmigreerde Utrechters.

Interview over ontstaan van de Oud Utrechter:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.