Groeiende harddisk

Gisteren bij het journaal werd gesproken over het onderzoek van dertig rechercheurs van de Nederlandse politie in de computers van Robert M, hoofdverdachte in een grote zedenzaak. De rechercheurs hadden ruim 55.000 pagina’s chatverkeer doorgelezen en daaruit ruim 2300 internetcontacten geïdentificeerd. Verder waren er ruim 200.000 foto’s gevonden etc. Na alle schokkende openbaarmakingen vanuit de, in mijn ogen zieke, pedowereld is er inmiddels weinig meer waarover ik me verbaas. Maar bij de getallen gisterenavond stond ik wel weer even stil.

Na het journaal liep ik naar de externe harde schijf die ik als archiveringsharddisk heb ingericht. Ik was benieuwd naar de aantallen die ik daarop zou vinden. Afgezien van de apart gearchiveerde foto’s, films en muziekbestanden gaf het archiveringsmetertje 1.969.394 documenten aan. Daar zit van alles bij natuurlijk. Van websites wordt met het metertje bijvoorbeeld ook elk index.html bestand, elke gif button afbeelding en dergelijke als document meegeteld.

Voor het archiveren gebruik ik Archivarius 3000. Dit is een buitengewoon krachtig archiveerprogramma. Bovendien kan ik de indexbestanden van alle gearchiveerde documenten makkelijk meenemen op een usb-stick, zonder de originele bestanden. Die kan ik dan doorzoeken en eventueel tekst knippen, plakken, printen etc. Alleen de opmaak is plat, met andere woorden er is geen opmaak.

Ik heb een deelinzicht in de documenten omdat ik voor verschillende activiteiten een aparte map heb gemaakt. Voor deuxieme zijn bijvoorbeeld 52.000 bestanden opgeslagen. Dit zijn met name voorstellen, brieven, aangeleverde materialen, facturen en dergelijke. Dat geldt ook voor SCEM, waarvoor ik 192.000 bestanden heb opgeslagen. Ooit maakte ik een onderscheid tussen Mijn documenten en Diversen. Dat zou een onderscheid moeten zijn tussen resterend materiaal die niet past in Deuxieme, SCEM, privé en overige zakelijke belangen (Mijn documenten) en interessante artikelen, foto’s, ideeën, tips  etc om te bewaren (Diversen). Maar op een gegeven moment zijn de twee mappen door elkaar gaan lopen. Samen bevatten ze 500.000 bestanden. Tenslotte heb ik nog een map Ebooks (250.000 bestanden), Webdumps* (370.000 bestanden), Creativiteit** (72.000 bestanden), Sites*** (117.000 bestanden) etc.

Drie jaar geleden ben ik begonnen al mijn CD’s te digitaliseren met iTunes. Dat zijn inmiddels ook ruim 250.000 bestanden, meest songs in mp3. Van sommige CD’s heb ik de inlay gescand en als dat er bij zat het boekje. Enkele klassieke CD’s heb ik in het Flac-formaat gedigitaliseerd, maar deze dan vaak ook naar mp3 geconverteerd. Die uitvoeringen staan er dan dubbel op.

Niet alleen ik, ook van anderen hoor ik het, krijg een groeiende harddisk. Je weet dat er dubbelen zijn en documenten die je nooit meer nodig hebt, maar het kost enorm veel tijd om het te reorganiseren. Dus neem je de groeiende harddisk voor lief. De capaciteit van harddisks wordt steeds groter, dus hooguit moet je de boel op een gegeven moment overzetten.

Om het verhaal rondom het archiveren compleet te maken:
– ik gebruik het programmaatje Duplicate File Finder om toch af en toe wat dubbelen te verwijderen. Maar ook dit is enorm arbeidsintentief.
– Ik mirror de archiverings harddisk op een tweede harddisk (mijn eigen Raid) met het programma Good Sync

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 mei 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.