Scheve verhouding
Ter afsluiting van de wekelijkse zaterdag koffie-meeting maakten we een wandeling door park Beerschoten in De Bilt. Daar kwamen we ook langs de sokkel van het beeld ‘Market Garden’ van Jits Bakker aan de rand van diens beeldentuin. Ik realiseerde dat het voor mij een symbool is geworden van ‘de scheve verhouding’. Het beeld is waarschijnlijk gestolen door eenzelfde soort mensen als degenen die lood en koper stelen, waarover zo dadelijk meer. Het beeld van Jits Bakker heeft een culturele waarde van enkele tienduizenden euro’s, maar aan brons levert het hooguit 500 euro op.
Bij een vriend werd een half jaar geleden lood van zijn dak gestolen. De ongeveer 3 kilo lood heeft een marktwaarde van ongeveer 5 euro. De schade die de gauwdieven maakten bedraagt ongeveer 3000 euro. Nog afgezien van de tijd en overlast die hun jatwerk veroorzaakte.
Ook bij andere lood- en koperdiefstallen is de verhouding tussen de opbrengst en de schade ver te zoeken. Het mogen dan wellicht kruimeldieven zijn, ik vind dat hier veel meer naar de consequenties mag worden gekeken. De werkelijke en morele schade die met de diefstal gepaard gaan is enorm.
Het mag dan verrechtsing heten en daarmee in de hoek van Wilders terecht komen, maar zwaardere straffen zijn ook hier gewenst. Of wellicht wel, juist hier. Wat uiteindelijk moet het altijd gaan om de verhoudingen, de menselijke maat. En die is in de verhouding crimineel – slachtoffer hier buitengewoon scheef.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Griekse stankNieuwer: Griekse belastingdienst en hun belastingbetalers »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.