Treuzeltrut

Ik kan me voorstellen dat veel mensen, mannen vooral, bij de titel Treuzeltrut aan vrouwen denken. De vrouwen waar we altijd op wachten als we haast hebben om samen ergens naar toe te gaan, maar zij nog even in de slaap-/badkamer iets aan haar jurk, haar of gezicht moet doen. Het clichébeeld in talrijke mopjes, films en dergelijke. Maar nee, met Treuzeltrutten bedoel ik die mannen die het verkeer ophouden.

Twintig jaar geleden zei ik eens tegen iemand (ik weet tegen wie, maar het is niet belangrijk dat het mijn moeder was): ‘Bij het woord ’trut’ denken we aan vrouwen. Maar neem van mij aan dat de meeste trutten mannen zijn’.

Ik gebruik het dan natuurlijk niet in de betekenis van gratenkut, kutwijf, totebel, trien flamoes, muis, pruim, doos, gleuf, kut, poes zoals die gegeven wordt op http://www.woorden-boek.nl/woord/trut. En ook niet in de betekenis van 1) Akelig kind 2) Akelig meisje 3) Domme vrouw 4) Griet 5) Ingebeeld meisje 6) Persoonsbenaming 7) Takkewijf 8) Totebel 9) Tro 10) Troela 11) Vervelend meisje 12) Zeurig persoon 13) Zeurig vrouwspersoon zoals het te vinden is op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/TRUT/1 . En ook niet van 1. stijve, overdreven preutse en weinig aantrekkelijke vrouw; trut van Troje versterking van trut ; 2 vrouwelijk schaamdeel, ku, zoals die te vinden is op http://www.woorden.org/woord/trut

Mijn ’treuzeltrut’ komt het dichtst in de buurt van de ‘domme vrouw’, maar het is een man die dom handelt en zich niet mannelijk gedraagt. De treuzeltrut echter kom je vooral in het verkeer tegen. Hij rijdt met 70 km/uur al enkele kilometers langs een fietspad met daartussen een groene strook. Hij weet dat hij verderop rechtsaf moet. Hij is nog geen fietser gepasseerd, maar als hij verderop rechtsaf wil slaan gaat hij uitgebreid het fietspad afturen of er misschien toch nog één aankomt.

Ook is hij in de file degene die denkt dat ie bij stilstaand verkeer even een tukkie kan gaan doen. Het verkeer rijdt al lang weer verder, maar hij is nog niet klaar met zijn dagdroom. Als ie wakkeer wordt rijdt hij of rustig verder op een snelheid lager dan de toegestane snelheid of hij racet zo snel mogelijk naar de auto die voor hem al bijna uit het zich verdwijnt. Ik verdenk ze er van samen te komen op de A12 tussen de oprit Utrecht Lunetten en Driebergen. Maar ze zullen vast ook op andere snelwegen hun truttige activiteiten uitvoeren.

Als je dus in een file staat en na enige tijd stapvoets rijden ineens weer op de volle, toegestane snelheid verder kunt, terwijl je nergens een verkeersongeluk of wegwerkzaamheid passeert, dan weet je nu wat de reden is: er stond weer zo’n treuzeltrut voor je.

Overigens kom je ze ook tegen in winkelstraten en supermarkten. Ze kenmerken zich door ineens stil te staan en met een verbaasde of troebele blik naar iets te kijken. Als omstander in bijvoorbeeld een supermarkt zou je niet weten wat de oorzaak zou kunnen zijn van deze plotselinge stilstand. Je ziet immers in zijn kijkrichting alleen een pak koffie of vla. Maar die stonden daar altijd al, op dezelfde hoogte, in dezelfde verpakking. Zijn blikveld toont nooit een duidelijke reden om ineens voor opstoppingen te zorgen in het looppad van de supermarkt, op de roltrap van een warenhuis of in een massa winkelend publiek.

Hondenpoep is heel vervelend. Maar de treuzeltrutten zijn wat mij betreft ergernis Nr.1

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 12 juni 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.