Griekse belastingdienst

Nikkos Lekkas, hoofd van de Griekse belastingdienst

Vrijdag zei de directeur van de Griekse belastingdienst Nikas Lekkas in het Duitse tijdschrift Die Welt “Als de helft van de Grieken gewoon belasting betaalde, zou er niets aan de hand zijn geweest”

Dan denk ik zorg dat ze dat doen. Stel belastingambtenaren aan die werk maken van het innen. Doe dat wellicht zoals de Gendarmes in Frankrijk. Die moesten telkens verkassen omdat men er van uitging dat ze minder goed functioneerden als ze te lang op één plaats bleven en te bevriend raakten met de bevolking.

Want ik hoorde al van meerdere vrienden die zaken doen of deden met Griekenland dat alles daar handjeklap gaat. Belasting betaal je niet, dat regel je gewoon onder de tafel met de betreffende ambtenaar. Dus moet die ambtenaar geen binding meer hebben met de mensen waar hij komt innen. Dat wil niet zeggen dat hij inhumaan wordt, maar slechts minder of niet corrupt.

Tot vijftien jaar geleden was het in meer landen een chaos. Het schijnt dat Italië en België pas sinds die tijd een modern belastingsysteem hebben. Ze zijn daarbij geholpen door Duitsland. Als je over de toestanden bij de Griekse belastingdienst hoort, dan kun je de Nederlandse belastingdienst ook heilig verklaren. Ook al vind je het niet leuk belasting te betalen, wat volgens mij vooral samenhangt met de manier waarop en waaraan het vervolgens door de overheid wordt uitgegeven, de Nederlandse belastingdienst werkt wel goed. Hoewel niet meer zo goed als tien jaar geleden, sinds ze vergaten dat ze een organisatie zijn om geld te innen en er managers van buiten werden binnengehaald die de basisfunctie van de belastingdienst niet respecteerden.

We hebben een Eurocrisis en elk land komt met mogelijke oplossingen. Maar het zijn nog steeds appel-oplossingen die op peer-problemen worden gelegd. En zoals de vergelijking al aangeeft dat werkt niet. Er zal meer gelijkheid moeten zijn om de problemen serieus aan te kunnen pakken. Pas als dat duidelijk is kan er volgens mij gestart worden aan een oplossing te werken en wellicht te komen tot één Europa ( zie ook ‘Europa is dood, lang leven Europa‘). Dan worden de pensioenleeftijden gelijk getrokken, de belastingsystemen overal professioneel etcetera. Probleem blijft natuurlijk dat de culturele verschillen in eeuwen zijn opgebouwd. Die kunnen we niet van de ene op de andere dag veranderen.

Maar met creativiteit moet het in ieder geval mogelijk zijn de belastingwetten te (laten) respecteren. Als de bovengenoemde parlementariër gelijk heeft dan is daarmee al een groot deel van het Griekse probleem verholpen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 juni 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code