Griekse belastingdienst en hun belastingbetalers
De directeur van de Griekse belastingdienst Nikas Lekkas stond in het Duitse tijdschrift Die Welt. Hij zei onder andere, “Als de helft van de Grieken gewoon belasting betaalde, zou er niets aan de hand zijn geweest.”
Dan denk ik zorg dat ze dat doen. Stel belastingambtenaren aan die werk maken van het innen. Doe dat wellicht zoals de Gendarmes in Frankrijk. Die moesten telkens verkassen omdat men er van uitgaat dat ze minder goed functioneren als ze te lang op één plaats blijven en te bevriend raken met de bevolking.
Handjeklap mentaliteit
Want ik hoorde al van meerdere vrienden die zaken doen of deden met Griekenland dat alles daar handjeklap gaat. Belasting betaal je niet. Dat regel je gewoon onder de tafel met de betreffende ambtenaar van de Griekse belastingdienst. Dus moet die ambtenaar geen binding meer hebben met de mensen waar hij komt innen. Dat wil niet zeggen dat hij inhumaan wordt, maar slechts minder of niet corrupt.
Tot vijftien jaar geleden was het in meer landen een chaos. Het schijnt dat Italië en België pas sinds die tijd een modern belastingsysteem hebben. Ze zijn daarbij geholpen door Duitsland. Als je over de toestanden bij de Griekse belastingdienst hoort, dan kun je ook de Nederlandse belastingdienst heilig verklaren.
De Nederlandse belastingdienst
Dat de meeste mensen liever geen belasting betalen, komt volgens mij vooral door de manier waarop en waaraan het door een overheid wordt uitgegeven. Maar hoe je ook denkt over belasting betalen, de Nederlandse belastingdienst werkt wel goed.
Hoewel, volgens vrienden die er werken of werkten, niet meer zo goed als tien jaar geleden. Sinds de Nederlandse belastingdienst vergat dat ze een organisatie zijn om geld te innen. Bovendien verdween de interne opleiding en haalde men nieuwe medewerkers direct uit de schoolbanken. Die missen de bijzondere belastingdienst-mentaliteit en -kennis. Tenslotte werden er managers van buiten de organisatie aangesteld die de basisfunctie van de belastingdienst niet respecteerden. En die hun kennis van andere organisaties op de belastingdienst projecteerden.
Appels en peren
We hebben een Eurocrisis en elk land komt met mogelijke oplossingen. Maar het zijn nog steeds appel-oplossingen die op peer-problemen worden gelegd. En zoals de vergelijking al aangeeft, werkt dat niet. Er zal meer overeenstemming moeten zijn om de problemen serieus aan te kunnen pakken.
Pas als dat er is kan volgens mij aan een oplossing worden gewerkt. Wellicht komt het dan echt tot één Europa. Dan worden de pensioenleeftijden gelijk getrokken, de belastingsystemen overal professioneel etcetera.
Probleem blijft natuurlijk dat de culturele verschillen in eeuwen zijn opgebouwd. Die kunnen we niet van de ene op de andere dag veranderen. Maar met creativiteit moet het in ieder geval mogelijk zijn de belastingwetten te (laten) respecteren. Als de bovengenoemde parlementariër gelijk heeft, is daarmee al een groot deel van de problemen van de Griekse belastingdienst verholpen.
Zie ook het bericht ‘Europa is dood, lang leve Europa‘
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Scheve verhoudingNieuwer: Subsidie van frustratie naar enthousiasme »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.