Onrust op de weg

Onrust op de weg

Er zijn van die dagen dan voel je de onrust op de weg. Vanmorgen was dat weer zo. Ik reed van Veenendaal naar Utrecht. Ik houd best van stevig rijden. Maar dan haal ik een auto in,  die kort daarop voorbij komt scheuren. Een auto die ineens naar de linkerbaan gaat, andere auto’s die grillig rijden. Het is eigenlijk niet onder woorden te brengen, maar ik voel er is onrust op de weg. Ik ga dan maar wat rustiger rijden.

Onrust op de weg

Hoe zou het komen, vraag ik me dan af. Zou het in de lucht hangen. Is er wellicht een ‘bioritme‘ voor de mensheid? Kan het zijn dat er één onrustige rijder is die onrustig gedrag bij anderen oproept. Zoals ik me erger als bij een file enkele auto’s me over de vluchtstrook passeren. Of zoals ik me gisteren stoorde aan de politiewagen die me, duidelijk zonder noodzakelijke reden, passeert over de vluchtstrook*).

Of is de onrust op de weg een reactie op een krantenbericht van die ochtend. Is het dus een fenomeen zoals het bekende vlindereffect; het effect dat Edward Lorenx beschreef in 1961 om aan te geven dat de beweging van vlindervleugels in Brazilië later een tornado in Amerika kan veroorzaken.

Wegwerkzaamheden

Het is bekend dat wegwerkzaamheden het verkeer onrustig maken. Zogenaamde ‘weefbewegingen’, het continue van baanvak veranderen,  kan zorgen voor onrust op de weg. Korte invoegstroken zorgen daarbij voor extra onrust.

Maar van dat alles was vanmorgen geen sprake op de A12 tussen Veenendaal en Utrecht. Het was ‘rustig’ op de weg, als het gaat om de hoeveelheid auto’s. Maar door het rijgedrag van veel automobilisten werd het onrustig op de weg. Ik houd het bij ‘de gekte in de kop’ bij mijn medeweggebruikers. Voor mij een goede reden even wat vaart te minderen.

klik op foto voor vergroting

*) Gisteren passeerde over de vluchtstrook ineens een politieauto. Hij reed nog even over de vluchtstrook door, maar moest toen de weg weer op omdat een auto van wegwerkzaamheden de vluchtstrook blokkeerde. Hij voegde in en reed mee in de stroom van het verkeer. Bijna tot Utrecht reed hij een paar auto’s voor me en daar haalde ik hem in om eens even te kijken wie de wagen bestuurde. Een foto had ik toen al gemaakt. Zo’n politiewagen die zonder noodzaak over de vluchtstrook rijd om de file te omzeilen, volgens mij mag het niet en geeft het in ieder geval geen goed voorbeeld.

Zie ook het bericht ‘domme verkeerslichten‘ of  ‘verkeerslichten

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 juni 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.