Europese bijzaken

Vrijdag schreef ik dat politici veel meer de hoofdzaken van de bijzaken moeten scheiden. Er zou een totaalvisie moeten zijn, waarbij niet vanuit het oplossen van problemen wordt gewerkt, maar naar een toekomstig doel.

Afgelopen weekend dacht ik ‘maak van elk kleine verschil per land één nieuwe Europese regel’.  Al die kleine verschillen, Europese bijzaken eigenlijk, vormen samen één hoofdzaak. Een hoofdzaak die aanstuurt op eenheid, een hoofdzaak die de verbondenheid van landen voor de Europese burgers illustreert..

Wat zijn kleine verschillen? Kijk alleen al naar de regeltjes die je moet kennen en de dingen die je moet doen als je naar het buitenland gaat. In Frankrijk moet je tegenwoordig twee blaastesten bij je hebben, in Duitsland wordt de breedte van je auto gerekend vanaf de spiegels (in Nederland worden die niet meegerekend), in een tiental landen is een veiligheidsvestje verplicht, in een tiental andere landen is een verbanddoos verplicht, in bijna alle landen is een gevarendriehoek verplicht (behalve in Nederland) en ga zo maar door. Bij bovengenoemde voorbeelden geldt wellicht de veiligheid. Maar bij veel andere verschillen is de oorspronkelijke reden vaak al vergeten, niet meer relevant of was het gewoon geldklopperij. Maak de regels éénsluidend, maak het daarmee makkelijker voor Europese burgers. Maar onderstreep daarmee ook de Europese verbondenheid.

Als politicus zou je de inventarisaties van regeltjes als Europese bijzaken moeten zien en ze over moeten laten aan ambtenaren. Als er op nationaal niveau een regel verandert moeten worden bij beleid, regel of wet, dan zouden de hoofdzaak in het vizier dienen te houden.  De hoofdzaak is de Europese gedachte bij de bevolking. Iedereen zag het gemak van de ene Euro in Europa in plaats van al die nationale munteenheden. Zo zal het ook zijn wanneer de kleine verschillen worden opgeheven.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen, Ideeën

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.