Patenten

Er wordt al lange tijd gesproken over één Europees patent. Maar het is er nog steeds niet. Wel is er al jarenlang een Europees Patent Bureau (EPO). Bij de onderhandelingen afgelopen vrijdag kwamen de EU-lidstaten tot een akkoord. Het Europees Parlement voelt zich echter gepasseerd en schoof de beslissing op de lange baan. Wel is besloten dat Parijs de vestigingsplaats zal worden. Er wordt gestreefd om het Europese Eenheidspatent op 1 april 2014 te laten ingaan.

Copyrights-regels en patenten. Het zou handig zijn als die voor elk land gelijk zijn, zeker in Europa. Het is ook weer een voorbeeld waarbij snel naar de verbondenheidsgedachte kan worden gegaan (zie Europese bijzaken).

In de tussentijd blijf ik genieten van de rare patenten die je in Amerika tegenkomt op de website van het US Patent Office. Daar is het aanvragen van een patent anders geregeld en is het ook voordeliger. De gegevens over Amerikaanse Patenten zijn, zoals veel overheidsgegevens, vrij te bekijken op internet*). Voor meer informatie over patenten (ook wel octrooien) kan ik het boek ‘Octrooibescherming’ van prof.mr.ir. A.Louët Feisser aanbevelen. Een interessante website is Ius Mentis.

Een aantal jaren geleden struinde ik als tijdverdrijf, meestal als ik ergens op moest wachten, op de US Patent site. Gewoon een woord intypen en dan verfijnen. Als je ziet hoeveel patenten er zijn bijvoorbeeld rondom Golf, Fietsen, Kinderspeelgoed, Voeding en natuurlijk onderwerpen binnen de ICT (denk aan de dagelijkse berichten over rechtszaken rond patentbreuken van Apple, Samsung, Windows, Google etc.). Je komt ook rare patenten tegen of patenten die je zelf bedenkt in het café met vrienden en waarvan je dan zegt ‘lachen, maar belachelijk’.

Wat vind je van dit US Patent? De Car Bib.

De Car Bib maakt het mogelijk je favoriete snacks tijdens het rijden te eten zonder stukjes eten over je shirt en dergelijke te krijgen. Etensresten vliegen niet meer in het rond en je hoeft je geen zorgen te maken dat je ketchup op je kleding krijgt en kunt je aandacht op de weg houden. Met de Car Bib houd je schone kleren en een schoon rij-record.  De Car Bib is ontworpen voor de automobilist die onderweg wil eten, het vangt de etensresten op die je mond missen. De Car Bib kan ook worden gebruikt als dienblad.

*) Op de site van het US Patents Office zijn de scans van de originele patentaanvragen verzameld. Dit zijn Tiff-bestanden die je alleen kunt bekijken als je een TIFF-viewer als plugin in je browser hebt geïnstalleerd. Ik gebruik AlternaTiff (zowel geschikt voor Windows als Mac).

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.