Meisje met de parel

Het meisje met de parel is in Japan. Vanzelfsprekend heb ik het dan over het beroemde schilderij van Johannes Vermeer. Samen met zo’n 50 andere schilderijen uit het Mauritshuis wordt het daar, sinds 30 juni, tentoongesteld in het Tokyo Metropolitan Art Museum. Terwijl de schilderijen uithuizig zijn wordt in het Mauritshuis hard gewerkt om de schilderijen bij terugkomst halverwege 2014 een gemoderniseerd onderkomen te geven. Daarmee heeft de uitlening een dubbelfunctie, het museum kan veilig renoveren en het werk komt onder de van een internationaal publiek.

Om de expositie te promoten heeft het Metropolitan museum een poster gemaakt met het populairste fotomodel van Japan, Emi Takai. Het museum wil hiermee vooral jong publiek naar de tentoonstelling lokken. Ze streeft daarbij naar 500.000 bezoekers, wat twee keer zo veel is al bij gewone tentoonstellingen en ook twee zo veel als het jaarlijkse aantal bezoekers van het Mauritshuis.

Bij het bericht van het Mauritshuis is een viezige foto afgebeeld van het meisje met de parel. Rond 1950 is door Polygoon/Polyvisie in het Mauritshuis ook een opname van het beroemde schilderij gemaakt met een Linhof studiocamera. De afdruk die ik maakte van het negatief (9 x 12 cm) is veel helderder. Ik herinner me de tegenvaller toen ik het schilderij tien jaar geleden in het echt zag, want dat was dof. Bij mijn afdruk zeg ik tegen bezoekers ‘zo is het als Vermeer het in 1666 zelf zag’.


VLNR: afbeelding Mauritshuis, scan negatief Polygoon, mijn moderne bewerking.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 5 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.