Jimmie Durham

Gisteren naar een retrospectieve tentoonstelling over Jimmie Durham geweest in het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen. Onder de titel ‘een kwestie van leven en dood en zingen’ zijn daar ruim honderd kunstwerken te zien uit diverse perioden van zijn leven.

Jimmie Durham is geboren in een stam van de Cherokee Indianen. Zijn Cherokee-achtegrond is terug te vinden in zijn werk, maar hij legt er niet de nadruk op. Durham is een activitist voor de rechten van Indianen, hij deed onder andere mee aan de bezetting van Wounded Knee in 1973, maar dat speelt geen directe rol in zijn werk.

Ik vind zijn werk vooral creatief en kleurrijk en houd van de eenvoud . Het bevat vaak meerdere lagen van betekenis. Als je een kunstwerk hebt bekeken, dan kan zijn eigen tekst daarover je op het verkeerde been zetten of het plezier ervoor vergroten en verdiepen. Voor uitgebreide informatie verwijs ik naar de masterproef van Aline Van Nereaux voor de Universiteit van Gent.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 juni 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.