Trilling in het gebouw

Trilling in het gebouw, zoeken jongens

Er zit een trilling in het gebouw. Dat kennen we toch. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Eerst een ander voorbeeld. Een elektrisch apparaat werkt niet. Je onderzoekt alles (denk je), haalt de handleiding erbij, belt een technische vriend. Maar het apparaat blijft stil. Dan komt je vriendin binnen of een ander en die zegt ‘heb je al gekeken of de stekker er in zit’. En ja hoor, de stekker zat er niet in. Die had je er de vorige dag uitgehaald omdat je de stekkerdoos even moest gebruiken, stom. Of die had iemand anders er uitgehaald om de stekkerdoos te gebruiken, tja.

Mensen op de bovenste verdieping van het gebouw van Rijkswaterstaat aan de A12 voelden een trilling. Het nieuws verspreidde zich snel en meerdere mensen reageerde met ‘ja, ik heb ook iets gevoeld’. Ze zijn nu uitgebreid aan het zoeken wat de oorzaak zou kunnen zijn. Duizenden belastingcenten worden weer onnodig uitgegeven om na het bekijken van allerlei mogelijkheden te constateren dat de stekker er niet in zat.

Trilling in het gebouw

Ok, het zal niet om een stekker gaan. Ze zullen de oorzaak zelfs niet vinden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet met een plausibelklinkende verklaring zullen komen, al is het maar om de ambtenaren gerust te stellen die terug moeten naar hun ‘levensgevaarlijke’ werkplek. Eén voordeel heeft de trilling dan wel gehad. De 1500 ambtenaren konden immers behoorlijk snel elders aan het werk, in een ander overheidsgebouw of thuis. Eigenlijk kun je constateren dat het gebouw helemaal niet nodig is. Afbreken dus, geen trillingen meer en geen horizonvervuiling van dat ene gebouw daar aan de verkeerde kant van de A12.

Waarom vinden ze de oorzaak niet? Omdat de oorzaak een combinatie van omstandigheden was die in een gebouw van die grootte 1 op de 100 miljoen keer voorkomt. Interferentie is de samen- of tegenwerking van verscheidene golven op dezelfde tijd en plaats. Interferentie kan meerdere oorzaken hebben én gevolgen. Soms is de oorzaak te achterhalen.

Trilling door vrachtwagen

Zoals die keer dat ik rustig zat te werken bij een vriendin en er een vrachtwagen voor de deur kwam staan met een nogal rumoerig draaiende motor. Los van het lawaai daarvan leverde dat een trilling in het huis op waardoor meerdere spullen op tafel meetrilden. Maar het meest bijzondere was dat een schroefje uit een losse computerspeaker trilde. Toevallig zag ik het. Als ik er niet was geweest had ik de losse schroef later zien liggen, zonder de oorzaak te kennen. Wellicht zelfs zonder direct een link te leggen met de speakers, want het schroefje was er behoorlijk vandaan gerold.

Bij mijn voorbeeld was het één vrachtwagen, bij het onderstaande filmpje was het de wind. Maar soms zijn het meerdere bronnen die samen de oorzaak vormen. Bij het gebouw van Rijkswaterstaat wellicht de combinatie van een liftkabel, rukwind, iemand die zijn stoel verplaatst, muziek die te hard aanstaat, een glazenwasser die met zijn mandje tegen het gebouw klapt. Alles tezamen zorgde voor een interferentie die normaal gesproken niet opvalt. Maar omdat het nu allemaal gebeurde op het moment dat de uitroep van een wakker wordende ambtenaar een trilling veroorzaakte, bewoog (trilt) de vloer even mee en rolden er wat pennen van een bureau.

Noem het toeval, case closed. Ga maar weer aan het werk. Ok, vandaag nog maar even niet…. het is vrijdag de 13e

Zei ook het bericht ‘grabbelton

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 13 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.