Sebastien Boucan - grondlegger Free Running

Touwtje springen

Afgelopen weekend sprak ik met een paar vrienden over gezondheid. We constateerden dat we te weinig beweging hadden. Maar geen van allen voelden we iets voor een sportschool. Wel waren we het er over eens dat het mogelijk is meer te bewegen, door er wat bewuster mee om te gaan. De trap nemen in plaats van de lift en dergelijke.

Touwtje springen en Rocky

Eén van de vrienden maakte elke dag een moment vrij om touwtje te springen. Volgens hem was het een ideale manier om flink te bewegen zonder allerlei attributen en contributiegelden. En bovendien makkelijk in te passen in het dagelijks leven.

Na wat vervolgopmerkingen kwamen we op de Rocky-film waarbij Sylvester Stalone in Rusland zijn titel moet verdedigen (Rocky IV). Zijn tegenstander heeft de meest geoutileerde gym tot zijn beschikking. Terwijl Rocky op het platteland traint met boomstammen, deurkozijnen en dergelijke alledaagse ‘apparaten’.

Touwtje springen, de beweging maken

De vervolgstap was dat ik zei waarom heb je uberhaupt touw nodig om te springen. Wellicht dat de draai van het touw, door centriputale krachten of zoiets, bijdraagt aan de krachtinspanning.

Maar je kunt ook zonder touw de touwtjespring-bewegingen maken. En tijdens het springen, omdat je je handen vrij hebt, andere armbewegingen maken.

Bewegen op een parcours

Bij het zoeken naar meer bewegingsmogelijkheden waarbij je niet afhankelijk bent van tijd, contributies en apparatuur kwamen we uiteindelijk ook op andere films. En dan met name The Bourne Ultimatum en de James Bond film Casino Royale.

In die laatste film is Sébastien Foucan in de openingsscène op de vlucht voor Daniel Graig (james bond). Foucan wordt beschouwd als de grondlegger van freerunning. Op zichzelf komt dat weer voort uit het Franse Parkour.

Parkour – freerunning

Parkour is rond 1920 ontstaan in Frankrijk en ontwikkeld door David Belle. Maar in dezelfde tijd waren er soortgelijke ontwikkelingen in Azië. En eigenlijk bestaat het in zijn oervorm al veel langer.

Wellicht sprong Archimedes al touwtje, maar dan zonder touwtje. En sprongen in zijn tijd ook jongeren van muurtje naar muurtje. Met Parkour, freerunning of Urban running kreeg het een naam én werd het een semi-georganiseerd ‘parcour’.

Touwtje springen zonder touw

Maar Eureka. Touwtje springen zonder touw is de oplossing, bij het koffiezet apparaat, bij de bushalte, in de wachtkamer van de tandarts. Het verbruikt heel veel energie (dus vetverbranding) en met de armoefeningen train je ook je schouders op meer wijzen dan alleen het draaien van een touwtje.

Energieverbruik

Kies hieronder een activiteit en vergelijk dit met ’touwtje springen’. Je zult verbaasd staan dat je bij veel sporten minder calorieën verbrandt.


 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.