startpagina

Startpagina en zwart geld

Gisteren sprak ik vier Nederlanders die tegenwoordig permanent in Portugal wonen. De oudste van hen inmiddels 9 jaar, de anderen tussen de 2 en 5 jaar.

Ze willen niet meer terug. Hun huizen en appartementen liggen aan de strip van Albufeira of er vlak achter, bij het strand dus. Het leven is er voordelig, de zon schijnt weldadig en veel. En bovenal is het er relaxed.

Af en toe komen ze naar Nederland voor familiebezoek of nu voor een jubileumfeest van hun oude sportclub. Normaal betalen ze ongeveer 50 euro voor een vliegreis. Nu in de vakantietijd bijna tien keer zoveel.

Zwart geld

Tijdens het gesprek zegt een van de mannen ineens ‘ach jongen, in de Algarve gaat ruim 70% zwart’. Ik kijk hem ongelovig aan. Ik heb wel eens gelezen dat Portugal door gebrekkige belastinginning 25% van de inkomsten misloopt, wat neerkomt op ruim 40 miljard euro.

Eén van de andere mannen ziet mijn ongeloof en doet in een quasi toneelstukje voor hoe daar in de middenstand met handjeklap, onder de tafel en dubbel kassasysteem geld buiten het witte circuit wordt gehouden. Maar 70%?

‘Ja’, zingt het barbershop kwartet, ‘70%’.

Negatieve berichten

Als je te veel negatieve berichten hoort of leest dan ga je je daar voor afsluiten heb ik wel eens gelezen. Er komt een soort apathie over je heen. Vooral wanneer je er weinig aan kunt doen om de omstandigheden te veranderen.

Ik voelde het al om me heen, maar merk het ook bij mezelf. Het is een soort afweermechanisme. Je hoeft niet te wachten tot het je overkomt. Je kunt ook zelf beslissen afstand te nemen, door er niet meer voor open te staan. Dat is niet makkelijk. Want lees je geen krant meer omdat het vol staat met negatieve berichten, dan mis je ook de positieve berichten.

Andere cultuur

Wat me na het gesprek met de Portugese zonaanbidders vooral weer steekt is de bevestiging dat Nederland en Duitsland water naar de zee dragen. Ons geld verdwijnt daar in een andere cultuur. Een cultuur die haar financiële zaken niet of anders op orde heeft. Andere rottigheid in de politieke en bancaire wereld glijdt steeds meer van me af.

Startpagina

Daarom een startpagina, eigenlijk een verzameling random links naar waarschijnlijk lezenswaardige artikelen over de ellende. Ik lees het niet meer.

Banken zijn criminele organisatie volgens Charles Ferguson, auteur van het boek ‘Predator Nation: Corporate Criminals, Political Corruption, and the Hijacking of America’ en regisseur van de film ‘Inside Job‘.

Was de olieprijs gemanipuleerd? (was the petrol price rigged too?) in The Telegraph

De wereldwijde financiële fraude en de bewakers, Naomi Wolf over ’the global financial fraud and its gatekeepers’; gatekeepers zijn de mensen die informatie filteren, bijv. journalisten.

Libor and the corruption of Creditism, artikel van Richard Duncan op de site RichDad, dat zich richt op financiële educatie

Roemeense president slachtoffer van corrupte politiek, volgens eigen zeggen in de Afrikaanse editie van het Britse financiële Persbureau Reuters

Meerdere voorbeelden corruptie op de website van New Jersey, US

Succes voor klokkenluider Wasserstrom, artikel over James Wasserstrom die naar Kosovo ging om corruptie te bestrijden.

Hoofd Wereldbank waarschuwt dat iedereen zal worden geraakt door de Eurocrisis, in The Telegraph

etc.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.