HDR – High Dynamic Range

Drie jaar geleden kocht ik een boek over HDR fotografie. High Dynamic Range stond nog in de kinderschoenen leek het. Ik was fotografisch opgegroeid met het zonesysteem van Ansel Adams en met previsualisatie.

Het zonesysteem komt er op neer dat je oog meer ziet dan op een negatief verwerkt kan worden. Als je een negatief zou hebben dat diepzwart tot helderwit kan weergeven, dan zou je kunnen spreken van 100% contrastomvang.

Contrastomvang

Een negatief heeft echter slechts ongeveer 70% contrastomvang en fotopapier zelfs nog minder. Je moet dus van te voren (previsualisatie) bepalen waar je de meeste doortekening wilt hebben, in het zwarte of in het witte gedeelte.

Doortekening wil zeggen dat je diverse schakeringen kunt onderscheiden. Wanneer je kiest voor doortekening in het wit, zal een zwarte broek vrijwel volledig zwart worden. Zwarte tinten, waarmee je vouw, soort stof en dergelijke zou kunnen onderscheiden, gaan dan verloren. Je begrijpt dat het fotograferen van een bruid en bruidegom daardoor moeilijk is. Evenals een wit ei of een golfballetje op een zwart laken.

Zonesysteem

Veel mensen denken dat met de komst van digitale technieken het zonesysteem niet relevant meer is. Maar begrip van bovenstaande is beslist nuttig. Ook bij digitale fotografie speelt dat de contrastomvang van een opname niet volledig is en dat je keuzes  moet maken.

Een bekend voorbeeld is de kerk met de glas-in-lood ramen. Maak je een foto van de ramen met het doorschijnende licht, dan kies je voor doortekening in het hoge licht (de witten). Als gevolg van de beperkte contrastomvang zijn details in de kerk dan nauwelijks meer te onderscheiden. De donkere tinten vallen in elkaar.

Wanneer je echter zou kiezen voor het behouden van detail van de interieur van de kerk, dan zouden de details in de hoge lichten in elkaar vallen. Met andere woorden, de vele te onderscheiden witte tinten worden nog slechts enkele te onderscheiden tinten.

HDR - High Dynamic RangeBij de foto hiernaast, van fotograaf Axel Jacobs, is een gewone opname te zien. Het is een gemiddelde opname, waarbij de ruiten doortekening hebben en er ook nog vaag iets in de kerk is te onderscheiden.

HDR

Het principe van HDR is eenvoudig. Je maakt twee of meer opnamen van hetzelfde onderwerp. Bij de ene opname stel je de belichting in op de hoge lichten (de witten) en bij de andere opname op de schaduwen (de zwarten).

Wanneer je de verschillende belichtingen op de goede manier over elkaar legt, krijg je een foto met details zowel in de witten als de zwarten.

Photoshop

In het drie jaar geleden gekochte boek staat beschreven hoe je toentertijd HDR kon toepassen in Photoshop. Hoe je dus twee of meer belichtingen over elkaar moest leggen om een goede foto te krijgen. Dat was nog behoorlijk omslachtig.

Naast Photoshop, met ingebouwde functies om het enigszins te vergemakkelijken, waren er specifieke HDR-programma’s. Het was echter een omslachtig en tijdrovend karwei.

Digitale camera’s

Nu, een paar jaar later, zit er in veel digitale camera’s een HDR functies. Ook smartphones hebben de mogelijkheid foto’s te maken in HDR.  Er worden daarbij twee of drie foto’s gemaakt. In het algemeen één gewone, één onderbelichte en één overbelichte.

De software in de camera’s en smartphones bepalen de belichting automatisch. Bij elke opname kiezen ze de benodigde waarde om van meerdere opnamen één foto te maken, met grote contrastomvang: de HDR, de high dynamic range.

HDR - High Dynamic Range

De kerk

Bovenstaande foto komt er dan ongeveer zo uit te zien als hiernaast. Daarbij kun je meer details in het glas-in-lood en het interieur zien en onderscheiden.

Op Flickr is een groep gestart met enkel HDR foto’s die gemaakt zijn met een iPhone.

Professioneel vakwerk

Vakfotografen gebruiken vanzelfsprekend een professionele dienst die hun foto’s snel en goed verwerken, bijvoorbeeld de HDR Blending Service van Color Experts International.

Experiment

Experimenteren gebeurt ook nog steeds. Waar de HDR van de kerk nog een enigszins realistische foto geeft, je zou het met je ogen immers zo in een kerk ervaren, wordt daarbij de werkelijkheid uit artistieke overweging geweld aan gedaan.

Vandaag kreeg ik een aantal foto’s waarbij ik HDR vermoed. Het kunnen ook Photoshop manipulaties zijn. Er zitten fraaie exemplaren bij.

 

Lees ook het bericht ‘Full frame en crop sensor‘ of ‘fototrucs van professionals

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.