Batman

Gisteren ging de laatste Batman-film in première van de trilogie met Christian Bale. Ik had iets willen schrijven over dat ene stripboek dat ik had van Batman tussen al die complete series die ik had van Mortimer, Guust Flater, Asterix en dergelijke. En over de allereerste film uit 1943, die ik ook nog moet hebben. Ik heb nog een doos met oude films op 8 mm. Die kocht ik vooral vanwege Buster Keaton, maar er zitten ook andere tussen, zoals The Pit and the Pendulum uit 1961.

En toen was er die gek in de bioscoop in Aurora, Denver.

Denver. Dat was toch de plaats waar een paar jaar geleden marihuana werd gelegaliseerd  voor mensen boven de 21 als alternatief voor alcohol, dat als veel gevaarlijker drug wordt beschouwd? Er zijn in Denver inmiddels meer dan 300 coffeeshops waar je softdrugs kan komen. Het betreft medicinale marihuana. Ik weet nog dat Peter Domela Nieuwenhuijs zich daar rond 1995 in Amsterdam sterk voor maakte. Medicinale marihuana helpt tegen heel veel kwalen. De THC-toppen zijn er af, waardoor het niet te vergelijken is met de marihuana die in Nederlandse coffeeshops te koop is.

De medicinale marihuana in Denver moet dus op doktersrecept. Er zijn inmiddels ruim 150.000 mensen in de staat Colorado die het voorgeschreven krijgen. Coffeeshophouders delen samples uit om klanten te interesseren en/of kennis te laten maken. En de plaatselijke krant heeft een redacteur die recensie schrijft waarin de verschillende aanbieders worden vergeleken en de marihuanarassen.

De student James Holmes zal wel geen medicinale marihuana gebruiken. Van marihuana wordt je immers heel ‘peaceful’. Mocht blijken dat hij het toch gebruikte dan ben ik benieuwd hoe er op wordt gereageerd. De wapenlobby is sterk; op de wapenmarkt zal daarom niets veranderen. Maar het gedoogbeleid voor medicinale marihuana in Denver zou wel kunnen veranderen. Amerika heeft een streng drugsbeleid en de huidige regering heeft de teugels alleen voor medicinale marihuana wat laten vieren.

Onze eigen Batman, Fred Teeven, zou er wel raad mee weten. Die wil van alle drugs af. Na de zelfdoding van een Frans meisje werd, al dan niet terecht, geconstateerd dat zij Pado’s had gebruik en dat de halucinerende werking daarvan tot haar dood had geleid. Zonder kennis van zaken (en ook tegen beter weten in) werd dit aangegrepen om Pado’s te verbieden. Ik gebruik zelf geen drugs en heb dat ook nooit gedaan, maar de manier waarop dat gebeurde vond ik stuitend. Het toonde me dat onze Batman geen politicus is, maar hooguit een bestuurder die tegen het Peter Principe aanloopt. Uiteindelijk bleek het een achterkamertjesdeal te zijn, een ruilhandeltje met Klinker.

Er is geen enkel verband tussen de marketing van de Batman-film en de aanslag van Holmes. Maar ook dat maakt niet uit. De aanslag van Holmes heeft een hoop extra publiciteit opgeleverd. Ik ben benieuwd of de film daarvan nog voordeel heeft. Voorlopig houd ik het bij mijn Batman-versie uit 1943. Wat was Gotham toen nog vredig, peaceful als in een marihuanadorp.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.