Valse start

Vandaag beginnen de Olympische Spelen van 2012. Een groots sportevenement waarbij, in tegenstelling tot de EK Voetbal, iedereen wel wat van zijn gading kan vinden. Miljoenen mensen over de hele wereld zullen de komende tijd weer voor de televisie zitten. En met die geavanceerde technieken en televisies die we tegenwoordig hebben zullen ze het gevoel hebben er bij te zijn. Dus geniet.

Maar er is iets bijzonders bij de Olympische Spelen. Wil je weten wat? Ik moet je wel waarschuwen. Ikzelf vond het niet prettig te horen, maar toen kon ik al niet meer terug. Dus, wil je het weten?

Het sportgeluid van veel onderdelen van de Olympische Spelen is al weken geleden opgenomen. Je zit dus naar een wedstrijd te kijken en het geluid is niet echt. Of gedeeltelijk niet echt. Bijvoorbeeld wanneer het slaan van de roeiriemen op het water zijn gemonteerd in de live-opnamen van joelend publiek.

Het ‘kijken’ naar televisie bestaat uit twee onderdelen beeld en geluid. Het blijkt dat wat we zien gedeeltelijk afhangt van wat we horen. We moeten die roeiriemen horen slaan op het water, de klap bij de afsprong van Epke op de mat, het klotsende water in het zwembad. We willen het gevoel dat we op de tribune zitten, maar dan nog beter.

Om ons de beleving van realistisch geluid te geven, maakt de Olympische geluidstechnicus Dennis Baxter geluid dat ver van de realiteit staat. Zijn assistenten zetten microfoons op verschillende strategische plekken, die tegelijkertijd verschillende stromen van geluid opleveren. Deze mixt Baxter tot een hyper reëel mengsel, die in werkelijkheid nooit zal bestaan.

Om het nog realistischer te maken gebruikt hij zijn ervaring als geluidsmaker voor films en voegt nepgeluiden toe. Daarbij kan de geluidsopname van een natte washand op een badkuip onder de roeiwedstrijd worden gemonteerd om het klappen van de roeiriemen te suggereren.

Overigens zijn de huidige spelen niet de eerste Olympiade waar Baxter zijn kunsten inzet. Hij begon in 1996 in Atlanta. Wie meer wil weten zou eens moeten kijken naar de BBC-documentaire ‘The Sound of Sport‘ over Dennis Baxter.

Een indruk van hoe geluid in films wordt opgenomen is onder andere te zien in dit youtube-filmpje. Het is een beetje de oude hoorspel methode van de radio.

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 28 juli 2012 door in de categorie 2012, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.